9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneDuofietsen Deurne breidt uit en heeft voortaan vijf fietsen; ‘Hebben dus nog...

Duofietsen Deurne breidt uit en heeft voortaan vijf fietsen; ‘Hebben dus nog meer vrijwilligers nodig’

Even lekker erop uit met de fiets is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Sommige mensen kunnen dat om uiteenlopende redenen niet zelfstandig en daarom is 2021 Stichting Duofietsen Deurne van start gegaan. Inmiddels heeft de organisatie het aantal fietsen dit jaar kunnen uitbreiden naar vijf stuks. Dat betekent dat er ook meer vrijwilligers nodig zijn om iedereen te kunnen begeleiden tijdens de duofietstochtjes.

“Binnenkort gaat het nieuwe seizoen van start en hopen we weer veel mensen die zelf niet meer zo mobiel zijn op een gezellige ochtend of middag mee te nemen. Even uit de dagelijkse sleur, met volledige aandacht en een gezellig praatje genieten van de omgeving”, zegt Patrick Teunisse van Leef Deurne.

Feestje
Samen met zijn collega Anika Kanters pakte Teunisse het idee voor de stichting drie jaar geleden op na een gesprek met Deurnenaar Jan van Schijndel. Die zocht een manier om voor een feestje van zijn hoogbejaarde moeder samen met haar op een duofiets door Deurne te kunnen fietsen. Patrick en Anika kregen groen licht om vanuit Leef Deurne het idee voor de duofietstochten verder uit te werken.

Ondertussen is de stichting steeds verder gegroeid en helpen ze steeds meer mensen met een uitstapje. “Aflopen jaar hebben we ongeveer 200 ritten afgelegd en daarmee 760 gasten blij gemaakt. Van ouderen met een chronische ziekte tot kinderen met een verstandelijke beperking. Veel van de mensen die we helpen, zijn eenzaam. Het fietsen op onze duofietsen, samen met een vrijwilliger, geeft ze beweging maar ook sociaal contact.”, legt Patrick Teunisse uit.

Zelf kiezen
De fietsen waarmee wordt gereden, zijn volgens Teunisse eigenlijk een soort van gezellige variant van de tandem: “Een duofiets heeft meer sociale mogelijkheden omdat de fietsers naast elkaar zitten, in tegenstelling tot een tandem. Al onze fietsen zijn elektrisch ondersteund. Dat is fijn voor mensen die niet de kracht hebben om zelfstandig te fietsen. De vrijwilliger verzet het werk. De ander kan zelf kiezen: niets doen, rustig meetrappen of voluit fietsen. We fietsen meestal ongeveer 20 kilometer. Daarbij zijn we dan een dagdeel op pad en stoppen we altijd ergens even voor een kopje koffie.”

Ook in materiële zin is Stichting Duofietsen Deurne de afgelopen jaren gegroeid. “Dankzij een donatie van een plaatselijk fonds kunnen we uitbreiden naar vijf fietsen. Dat geeft de mogelijkheid om nog meer thuiswonenden mee te kunnen nemen”, zegt Teunisse. Dat betekent wel dat de organisatie ook meer vrijwilligers nodig heeft om dit te realiseren. “Vandaar dat we op zoek zijn naar enthousiaste mensen die ons vrijwilligersteam willen versterken.”

Speciaal voor wie interesse heeft in het meefietsen, worden er op maandag 25 maart twee introductiemomenten gehouden voor nieuwe vrijwilligers. Je kunt zelf bepalen hoe vaak je mee wilt fietsen. Aanmelden of meer informatie opvragen kan via duofietsendeurne.nl of door te bellen met 06-44336116.

Foto: Stichting Duofietsen Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen