10.4 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneDuurzaamheidsmonitor brengt prestaties van melkveehouders in kaart; ‘Ruimte voor nieuwe deelnemers’

Duurzaamheidsmonitor brengt prestaties van melkveehouders in kaart; ‘Ruimte voor nieuwe deelnemers’

Melkveehouders die interesse hebben in deelname aan de Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM) kregen donderdagavond online uitleg over het initiatief dat de prestaties van de sector op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit inzichtelijk maakt. Er doen in Brabant al 450 melkveehouders mee en er is nu ruimte voor 200 nieuwe deelnemers.

De stimuleringsregeling wordt uitgevoerd door BoerenNatuur Brabant, een samenwerkingsverband van drie coöperaties in West-, Midden- en Oost-Brabant. De leden zijn overwegend boeren die agrarisch natuur- en waterbeheer op hun bedrijf toepassen tegen een vergoeding.

Biodiversiteit
BoerenNatuur Brabant ontzorgt de melkveehouder ook binnen de regelingen zoals die voor melkveehouders. “Er is heel weinig administratieve rompslomp”, zegt de organisatie. “De BBM gaat niet alleen over biodiversiteit, het is een duurzaamheidsmonitor die werkt met dertien kritische prestatie indicatoren (KPI’s), zoals blijvend grasland, eiwit van eigen land, CO2-emissie, stikstofbodemoverschot en natuur op het bedrijf. De BBM werkt met zogenaamde doelsturing, het maakt niet uit hoe je als melkveehouder verduurzaamt, als er maar bepaalde prestaties gehaald worden.”

Deelnemers kunnen in totaal vijf jaar meedoen, de eerste periode duurt drie jaar en daarna kan verlengd worden met twee jaar. Melkveehouders die deelnemen, ontvangen een jaarlijkse bijdrage die oploopt naarmate de duurzaamheidsscore van het bedrijf hoger is. “De jaarlijkse vergoeding is maximaal 5.000 euro en die kan iedere deelnemer vijf jaar lang ontvangen. Na vijf jaar is er een extra (prestatie)beloning voor jonge melkveehouders en melkveehouders in een stimuleringsgebied”, aldus BoerenNatuur Brabant.

Aanmelden is mogelijk tot 1 april via dit inschrijfformulier. Meer informatie over de Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM) vind je op de website van BoerenNatuur Brabant.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen