25.1 C
Deurne
woensdag 29 juni 2022
Home- DeurnePresentatie onderzoek naar hinder spoortunnel Binderendreef via digitale bijeenkomsten

Presentatie onderzoek naar hinder spoortunnel Binderendreef via digitale bijeenkomsten

De resultaten van het onderzoek naar mogelijke hinder die wordt veroorzaakt door de aanleg van een spoortunnel aan de Binderendreef, worden woensdag 10 maart door de gemeente Deurne gepresenteerd via twee digitale bijeenkomsten.

Naar aanleiding van vijf omwonenden die bezwaar hadden gemaakt tegen de komst van de tunnel, heeft de gemeente een onderzoeksbureau ingeschakeld dat heeft bekeken in welke mate de spoorwegtunnel voor hinder zorgt wat betreft geluid, luchtkwaliteit en verkeersveiligheid.

Aanvullende maatregelen
Bij de twee digitale bijeenkomsten gaan de gemeente en bureau Goudappel Coffeng in gesprek met bewoners over het onderzoek dat heeft plaatsgevonden. Uit de resultaten moet blijken of er sprake is van een goede ruimtelijke ordening en of er aanvullende maatregelen getroffen moeten worden. De gemeente wil de bezwaarmakers en andere bewoners met de digitale bijeenkomsten de mogelijkheid geven om samen het onderzoek te bespreken.

Verkeersveiligheid
De vijf bewoners uit de omgeving maken zich zorgen over geluidsoverlast, de luchtkwaliteit en de verkeersveiligheid omdat er met de komst van de spoortunnel ineens veel meer verkeer langs de woonwijk De Rijtse Vennen komt. De gemeente geeft aan gesprekken te hebben gevoerd met de bezorgde bewoners en een onderzoek te hebben uitgevoerd om de mogelijke indirecte hinder beter in beeld te krijgen. De resultaten hiervan worden woensdag 10 maart gepresenteerd in twee digitale bijeenkomsten met beiden dezelfde presentatie. De eerste bijeenkomst is van 15.00 tot 17.00 uur, de tweede van 19.00 tot 21.00 uur. In verband met de privacy van de betrokken bewoners wordt de stream alleen live gebracht en is deze na 10 maart niet terug te kijken.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Fysieke bijeenkomst
De gemeente geeft aan dat het de bedoeling is om op een later moment een fysieke informatiebijeenkomst te organiseren waar onder andere uitleg wordt gegeven over de werkzaamheden die gaan plaatsvinden. Naar verwachting gebeurt dit op het moment dat de aannemer bekend is en deze meer kan vertellen over de aanpak en werkwijze. Mocht er op dat moment nog sprake zijn van coronamaatregelen, dan houden de gemeente, ProRail en de aannemer daar rekening mee bij het organiseren van deze bijeenkomst.

Aanbestedingsprocedure
De financiering van het plan is ondertussen al rond dankzij een bijdrage in het kader van de regionale bereikbaarheidsagenda Zuidoost-Brabant en bijdragen van provincie Noord-Brabant en de gemeente Deurne die bij de aanleg samenwerkt met spoorbeheerder ProRail. Die laatste partij is al bezig met de voorbereidingen voor de aanbestedingsprocedure waarbij uiteindelijk door ProRail een aannemer wordt geselecteerd die de spoortunnel verder gaat ontwerpen en aanleggen. Tegelijkertijd is de gemeente bezig met het ontwerpbestemmingsplan ‘spoortunnel Binderendreef’. De aanleg van de onderdoorgang kost in totaal ongeveer € 13,5 miljoen, eind mei 2023 moet de spoortunnel opengaan voor verkeer.

Wegafsluitingen
Tijdens de aanleg van de spooronderdoorgang is de Binderendreef ruim een jaar afgesloten voor al het verkeer. De gemeente benadrukt dat ze zo veel mogelijk probeert de overlast te beperken, maar dat het onvermijdelijk is dat het in deze periode drukker is op andere wegen en spoorwegovergangen in Deurne.

Livestreams
De twee digitale bijeenkomsten zijn op woensdag 10 maart te volgen via onderstaande links.

Foto’s: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen