3.2 C
Deurne
dinsdag 27 februari 2024
Home- DeurneEerste gedeelte Huis voor de Samenleving Deurne geopend: ‘plaats waar je zo...

Eerste gedeelte Huis voor de Samenleving Deurne geopend: ‘plaats waar je zo even binnenloopt’

De verbouwing van het gemeentehuis in Deurne is nog in volle gang maar sinds afgelopen maandag kan je al de nieuwe sfeer proeven in het eerste gedeelte dat al klaar is van het Huis voor de Samenleving. Een aantal medewerkers van de gemeente werkt al in het nieuwe gebouw maar de afdeling Publiekszaken is pas vanaf maandag 23 januari te vinden in het Huis voor de Samenleving. Tot die tijd is de publieksbalie bereikbaar aan de Harmoniestraat 5 in Deurne.

In de nieuwe opzet die een stuk lichter en meer open oogt, moet het gebouw niet alleen een plaats worden waar je komt voor het verlengen van je rijbewijs of paspoort. Het Huis voor de Samenleving moet volgens de gemeente een plek worden waar mensen zich prettig voelen en graag binnenlopen: “Waar we moderne dienstverlening aanbieden en samenwerken. Waar mensen een kopje koffie drinken en elkaar ontmoeten. Een vernieuwd, duurzaam gebouw met een nieuw gebruik.”

‘Thuis voor alle Deurnenaren’
Ook de activiteiten die in het verbouwde gemeentehuis kunnen plaatsvinden, worden een stuk diverser. “Even een zaaltje nodig voor een regelen van een buurtfeest, een bijeenkomst van ondernemerscontact, een kraampje in de grote markthal? Het kan allemaal in ons Huis”, geeft de gemeente aan. “We willen dat het een plek wordt voor de inwoners waar ze graag en veel komen, een thuis voor alle Deurnenaren van jong tot oud.”

Open karakter
In het Huis voor de Samenleving zijn alle organisaties die er onder één dak een plaats krijgen, bereikbaar via één gezamenlijke hoofdingang. Daarbij is de draaideur vervangen door rolstoelvriendelijke schuifdeuren en wordt je na binnenkomst verwelkomd door een gastheer of gastvrouw die je de weg wijst. Er zijn klanttafels met een open karakter waar inwoners geholpen kunnen worden met verschillende zaken maar er zijn ook een aantal spreekkamers die meer privacy geven wanneer daar behoefte aan is.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Boek lezen
De nu nog lege schappen en balie die al te zien zijn in de gemeenschappelijke ruimte, zijn bedoeld voor de bibliotheek die in de zomer van komend jaar verhuist naar het pand aan de Markt. Naast de boekenkasten die over de begane grond verspreid staan, zijn er ook plekken voor kinderen om even een boek te lezen of voor studenten om te studeren.

Thuisbasis
Inwoners van Deurne kunnen voortaan ook in het Huis terecht met al hun vragen op het gebied van Jeugd & Gezin, Hulp en Ondersteuning (WMO) en Armoede en Schulden. Bezoekers kunnen tijdens hun verblijf een kopje koffie drinken in het lunch/werkcafé dat door ORO in samenwerking met Cultuurcentrum Deurne wordt gerund. Ook is er een terras gecreëerd in de groene binnentuin. Het gebouw is dus niet alleen een gemeentehuis benadrukt de gemeente, maar ook voortaan de thuisbasis voor Zorg in Deurne, LEVgroep, GripOpSchuld, Stichting Leergeld, Senzer, MEE, Peelgemeenten, politie en de bibliotheek.

‘Bakkie doen’
Qua sfeer moet het volgens de gemeente een Brabantse ‘zoete inval’ worden: “Een plaats waar je zo maar even binnenloopt. Een leuke tentoonstelling, de laatste versie van je favoriete tijdschrift lezen, de mooie kunst bekijken, genieten van de unieke architectuur, even een vraag over je woonomgeving stellen, of na het winkelen even een bakkie doen.”

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen