16.2 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- DeurneEerste Wereldmaaltijd Deurne lovend ontvangen

Eerste Wereldmaaltijd Deurne lovend ontvangen

‘Heerlijk!’ ‘Kan ik de recepten krijgen?’ ‘Zo iets lekkers heb ik nog nooit geproefd.’ De reacties liegen er niet om na de Wereldmaaltijd die maandagavond geserveerd werd in het Huub van Doornecollege in samenwerking met chef-kok Roel Verhees van Clouds en op initiatief van Platform Global Goals Deurne.

De vraag is of de boodschap die achter deze avond zit net zo goed aankomt als het eten. De werkgroep Wereldmaaltijd wil met dit diner meer bewustwording creëren over een eerlijke verdeling van al het voedsel in de wereld.

Minder honger in de wereld
Er wordt wereldwijd voldoende geproduceerd om een andere verdeling te kunnen maken. Hiermee zou doel 2 ‘Geen honger’, een van de zeventien Global Goals vastgesteld door de Verenigde Naties, een stuk dichterbij komen.

De voorzitter van de werkgroep stipt voorafgaand aan het vijfgangendiner nog een doel aan, namelijk ‘Verantwoorde consumptie en productie’. “Wees bewust van wat je op tafel zet. Kies groenten uit het seizoen en het liefst uit de buurt.”

Alle lof voor groente
Daar heeft chef-kok Roel Verhees samen met horecadocent René Teeuwen in ieder geval gehoor aan gegeven. Zij stelden het menu voor vanavond samen dat bestaat uit een keur aan groenten, zoals bloemkool, zoete aardappel, pastinaak en postelein. Vlees en vis horen niet thuis in een Wereldmaaltijd.

Aan tafel nummer drie – in totaal staan er tien tafels met acht zitplaatsen – wordt iedere gang enthousiast ontvangen. Vooral de zoete aardappelsalade krijgt veel lof, maar ook het gevulde eitje oogst bewondering. “Hoe zouden ze dat uitgehold hebben?”

De voorgerechten zitten in schalen om samen te delen. Leerlingen van de afdeling Horeca, Bakkerij en Recreatie schenken er biologische witte of rode wijn bij of appelsap. De spanning die aan het begin van hun gezichten te lezen is, maakt plaats voor een glimlach naarmate het diner vordert.

Nieuwe dingen maken
Een van de leerlingen die vanavond achter de schermen werkt, is Indy van den Hurk. In de keuken helpt ze bij het maken van de gerechten. Haar favoriet is het hoofdgerecht, een gratin van knolselderij, aardappel en wortel met pastinaakcrème en preirondjes.

“Door mee te werken aan deze maaltijd heb ik geleerd om nieuwe dingen te maken. Dat vond ik heel leuk om te doen”, vertelt ze na afloop. Voor chefkok Verhees is dit een belangrijke reden om zich vrijwillig in te zetten. “Ik heb vroeger zelf ook op het Huub gezeten. Deze leerlingen zijn de toekomst van ons vak. Ik heb met veel plezier met ze samengewerkt.”

 

Of de samenwerking met alle partijen een vervolg krijgt, is nog onbekend. Als het aan de eters ligt wel. “Waar kun je nou zo lekker eten voor tien euro? Als iedereen morgen rondvertelt dat het geweldig was, dan gaan mensen volgend jaar voor de deur van het verkooppunt liggen”, rept een deelnemer.

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen