20.9 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneOude tijden herleven bij reünie van oud-bezoekers Figarobar Deurne

Oude tijden herleven bij reünie van oud-bezoekers Figarobar Deurne

Vijftien jaar lang was het in de jaren ’70 en ’80 voor veel mensen in Deurne dé plek om gezellig samen te komen. Zelfs 35 jaar na de sluiting van de Figarobar is er nog steeds een hechte groep van voormalige vaste klanten die de herinnering aan de horecagelegenheid levendig houden. Op zondag 22 oktober houdt vriendenclub Figarobar een reünie voor oud-bezoekers van het café.

De Figarobar aan de Stationsstraat 29 werd geopend op 20 februari 1973 en bestond tot 1988. Achter de bar stond het echtpaar Hans Kivits en Tonnie van Oosterhout. De naam van de horecazaak was te danken aan de herenkapsalon die Kivits in hetzelfde pand had, voordat het een café werd. De bar werd vernoemd naar Figaro, de barbier van Sevilla en Hans Kivits kwam daarmee bekend te staan al kapper en tapper.

Lange bar
Hein Albers kan zich nog goed herinneren hoe het er vanbinnen uitzag: “Het was op zich niet zo heel groot. Je had een lange bar in de lengte van de ruimte en iedereen had eigenlijk zijn vaste plek. Wij stonden met ons ‘gruupke’ altijd vooraan. Je had ook een tafel waaraan werd getoept en in het weekend waren er ook dj’s die muziek draaiden.” Albers is één van de vier initiatiefnemers van de reünie en lid van de vriendenclub Figarobar.

Het café was destijds een plek waar jeugd van allerlei pluimage samenkwam, herinnert Hein zich: “Bijvoorbeeld leden van de hockeyvereniging, maar ook de harmonie en de honkbalvereniging kon je er vinden. Het was echt wel dé bar om naartoe te gaan. Ik woonde toen nog in Griendtsveen en dan gingen we altijd samen met vrienden in een taxibusje naar de Figarobar toe.” Ook was het café voor diverse verenigingen hun clubhuis, zoals voor de Spaarkasvereniging en de Basketball Club Grobeco Pioniers. Hiervan werd kastelein Hans Kivits in 1977 tot erelid benoemd.

Anekdotes
De oud-eigenaar van de bar is bij de reünie op zondag 22 oktober ook present. Kivits is inmiddels 88 jaar en woont in verzorghuis De Nieuwenhof in Deurne, maar is nog heel scherp als het gaat om herinneringen aan de Figarobar. “Hans had meteen allerlei anekdotes en vroeg ons meteen naar een paar mensen en of we er aan hadden gedacht om die uit te nodigen. Daar zaten namen bij die wij ons niet meer konden herinneren”, zegt Hein Albers.

Omdat het café een grote groep vaste klanten had, weet de oud-kastelein nog precies wie er bij hem over de vloer kwam. “Hans heeft nog steeds precies op het netvlies staan, wie er bij hem aan de bar zat en op welke plek. Het hele rijtje is hij met ons afgelopen om te checken of we niemand vergeten waren”, vertelt Albers.

Dj’s van toen
De vriendenclub heeft 25 jaar geleden ook een reünie georganiseerd waar toen zo’n zeventig oud-cafébezoekers op afkwamen. Dat zullen er dit keer waarschijnlijk wel wat minder zijn, verwacht Hein: “We zijn natuurlijk in de loop der jaren mensen verloren, want het zijn ondertussen allemaal 65-plussers. Aan de andere kant zijn er misschien ook mensen die toen geen tijd hadden of niet op de hoogte waren van de reünie en nu wel.”

Om de sfeer van de Figarobar weer te laten herleven, wordt de muziek gedraaid door de originele dj’s van toen. “Bij de vorige keer hadden we nog zelfs bandjes van Hans die we konden draaien, maar die zijn er geloof ik niet meer. Ik weet eigenlijk zelf zo niet meer welke muziek nou typisch was voor de Figarobar; ik denk The Cats, Golden Earring en de Rolling Stones. Gelukkig zijn de dj’s van toen er ook bij, die dat allemaal nog precies weten en dus de beleving helemaal compleet kunnen maken.”

De reünie van de Figarobar vindt plaats op zondag 22 oktober van 14.00 uur tot 18.00 uur in Café-zaal Van de Putten aan de Milheezerweg 2 in Deurne. Aanmelden kan door een email te sturen aan figaroreunie@gmail.com. De entree is 15 euro per persoon, inclusief drie consumpties en hapjes tussen door.

Een aantal leden van vriendenclub Figarobar zijn zaterdag 14 oktober om 9.30 uur ook te gast bij DMG in het radioprogramma Deurne Draait Door om nog meer herinneringen op te halen aan het café en om te vertellen over de reünie.

DMG Radio is te beluisteren in de regio Deurne op 106.2 FM en via Ziggo digitale radio op kanaal 918. Online kun je naar DMG luisteren via dmgdeurne.nl en de DMG-app die gratis is te downloaden in Google Play en de App Store.

Foto: Hans Kivits

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen