5 C
Deurne
donderdag 25 april 2024
Home- DeurneEinde werkzaamheden Leegveld in zicht; betrokken partijen maken afspraken over water- en...

Einde werkzaamheden Leegveld in zicht; betrokken partijen maken afspraken over water- en natuurbeheer

De eindstreep van de werkzaamheden voor het hoogveenherstel van project Leegveld in Deurne zijn in zicht en binnenkort verdwijnen ook de graafmachines uit het landschap. Aanleiding voor de betrokken partijen om afspraken te bekrachtigen over het eigendom, beheer en onderhoud van het gebied. Daarvoor kwamen vertegenwoordigers van onder meer provincie Noord-Brabant, Staatsbosbeheer en gemeente Deurne woensdag samen in de Deurnsche Peel.

Na de ondertekening van de gemaakte afspraken, reikte gedeputeerde Elies Lemkes-Straver van de provincie Noord-Brabant een aantal bijzondere sleutels uit. Daarmee gaf de gedeputeerde symbolisch de toegang tot de gronden weer terug aan wethouder Marinus Biemans van gemeente Deurne, Wilka Guelen van Staatsbosbeheer en bestuurder Ernest de Groot van waterschap Aa en Maas. De speciale sleutels zijn gemaakt door de Deurnese kunstenaar Dirk Verberne.

‘Zuinig op zijn’
Elies Lemkes-Straver stond vervolgens stil bij het belang van goede afspraken over het water- en natuurbeheer van dit natuurgebied: “Het is net als uw huis: met een goed beheer en onderhoud houdt het huis zijn waarde. Dit geldt ook voor de mooie Peel met zijn natuur, cultuur en landschap. Laten we er zuinig op zijn.”

Zeldzame planten en dieren
De gemaakte afspraken betreffen de gronden binnen project Leegveld waarvan provincie Noord-Brabant, Staatsbosbeheer, gemeente Deurne en waterschap Aa en Maas eigenaar zijn. “Hoogveen is een bijzonder type natuur met zeer zeldzame planten en dieren. Om te voorkomen dat het hoogveenlandschap verdwijnt, voeren we in opdracht van de provincie sinds april 2021 maatregelen uit”, geeft het waterschap aan.

Natuurdoelstellingen
In het gebied zijn afgelopen periode uiteenlopende werkzaamheden uitgevoerd. Landbouwgronden zijn omgevormd tot nieuwe natuurgronden en er zijn compartimenten en kades aangelegd. Ook zijn er stuwen en duikers vervangen of verplaatst. “Dan zijn tijdige afspraken over het water- en natuurbeheer een belangrijke voorwaarde voor het behalen van de natuurdoelstellingen”, zegt De Groot van waterschap Aa en Maas. “Dit voorkomt misverstanden of getouwtrek, mocht zich in de toekomst iets voordoen. Niet alleen van belang voor de partijen onderling maar vooral voor de inwoners en gebruikers van het gebied.”

De Vlier
De delegatie bracht woensdag na de ondertekening een bezoek aan het gebied waar in de laatste maanden veel is veranderd. Er werd onder meer een kijkje genomen bij de omleiding van de Vlier, waar door een nieuwe stuwconstructie het kanaal- en natuurwater van elkaar gescheiden blijft. Hierdoor kan meer regenwater in de natuur worden vastgehouden voor het herstel van hoogveen.

Foto’s: waterschap Aa en Maas

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen