16.5 C
Deurne
woensdag 29 maart 2023
Home- DeurneElkerliek ziekenhuis ziet code zwart opdoemen; artsen noemen situatie nijpend

Elkerliek ziekenhuis ziet code zwart opdoemen; artsen noemen situatie nijpend

Bij het Elkerliek ziekenhuis in Helmond begint nu ook langzamerhand code zwart op te doemen, meldt verslaggever Jeroen de Jager van NPO Radio 1. Hij deed gisteren een aantal interviews met personeel en patiënten in het Helmondse ziekenhuis. Op bijna afdelingen moeten nu al keuzes worden gemaakt over wie wel en wie niet wordt opgenomen.

Van de 74 Nederlandse ziekenhuizen, wordt er in 25 geen planbare zorg meer verleend. Afgelopen vrijdag was dat aantal nog 12, blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Zorg Autoriteit.

Systeem onder druk
Een arts van het Elkerliek geeft in de reportage van de NPO aan dat de situatie zorgelijk is: “Het hele systeem komt steeds meer onder druk. Je zit de hele tijd te kijken naar onze IC-capaciteit en soms is die gewoon vol, dus we zien die code zwart wel langzaam in de verte opdoemen. Dus dan moet je gaan beslissen wie er wel of niet naar de IC gaat als dat nodig mocht zijn. En als het ziekenhuis helemaal vol komt te liggen, moet je gaan kijken, wie kunnen we wel of niet bepaalde zorg geven.”

Buikpijn
Wanneer het nog drukker wordt in het Elkerliek ziekenhuis kan het zijn dat er voor mensen die eigenlijk op de IC moeten worden opgenomen geen plaats is en die persoon daardoor mogelijk overlijdt. “In principe zou dat kunnen en dat is iets waar je als zorgverlener bij voorbaat al buikpijn van krijgt. Dat je niet kan doen wat nodig is en wat goed is voor iemand”, vertelt een arts van het Elkerliek.

Meerdere afdelingen
Afgelopen zomer lag er maar hier en daar verspreid een coronapatiënt maar inmiddels zijn er weer meerdere afdelingen in het ziekenhuis in Helmond met mensen die door Covid-19 zijn besmet, vertelt een longarts. Een verpleegster van het Elkerliek legt uit dat de druk hoog is: “Iedereen begint moe te worden, personeel krijgt burn-out klachten en sommigen vallen ook echt uit.” Op de Eerste Hulp wordt de extra druk op dit moment ook goed zichtbaar door het toenemende aantal ‘lang-liggers’. Dit zijn patiënten die eigenlijk al naar een afdeling of een ander ziekenhuis overgebracht zouden moeten worden maar omdat daar geen plaats is, blijven ze langer liggen bij de Eerste Hulp afdeling.

Te lang gewacht
De NPO-verslaggever sprak ook met één van de patiënten in het Elkerliek ziekenhuis. De 42-jarige Hugo ligt al bijna twee weken op de corona-afdeling. “Ik ben niet gevaccineerd, ik zou toch nooit ziek worden dacht ik. Nu zou ik dat wel anders aanpakken. Ik heb te lang gewacht.”

Beluister hieronder de hele reportage die in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond werd opgenomen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen