14.4 C
Deurne
zondag 28 april 2024
Home- DeurneEnquête over mestvergisters geeft volgens gemeente wel mogelijkheid om eventuele zorgen te...

Enquête over mestvergisters geeft volgens gemeente wel mogelijkheid om eventuele zorgen te uiten

Gemeente Deurne vindt de kritiek die Stop de Stank heeft op de enquête over mestvergisters onterecht. Volgens de vereniging geeft het onderzoek van de gemeente aan deelnemers geen mogelijkheid om te melden dat iemand tegen mestvergisting is. De gemeente zegt dat die ruimte er wel is in de enquête.

“We hebben in de opzet van het onderzoek er juist voor gekozen om ook met een aantal open vragen te werken, waarin inwoners dus gewoon hun mening kwijt kunnen”, zegt een woordvoerder van gemeente Deurne.

Suggestieve vraag
Bij de eerste vraag van de enquête wordt geïnformeerd naar waar mensen een vergistingsinstallatie het liefst zouden zien; bij een boerderij of op een industrieterrein? “Dat is een vraagstelling waarbij je al geen keus meer hebt of er wel of geen mestvergister komt, je kunt alleen zeggen waar die moet komen. Dat is een suggestieve vraag, die je niet in een serieus, objectief en professioneel onderzoek verwacht”, zegt Maria Berkers van Stop de Stank.

De gemeente benadrukt dat de deelnemers daarna wordt gevraagd: ‘Heeft u zorgen bij een van deze varianten?’ “Hier kan men vervolgens in eigen woorden een toelichting geven”, aldus medewerker van de gemeente.

Onnodig moeilijk
Volgens Berkers wordt het op deze manier voor de deelnemers aan de enquête onnodig moeilijk gemaakt: “Je begint zo’n vragenreeks toch bij het begin en niet bij een situatie waar er klaarblijkelijk alleen maar kan worden gekozen waar de mestvergister komt? De eerste vraag had gewoon moeten zijn: ‘Bent u voor of tegen mestvergisters?’, maar het is alsof men daar het antwoord niet op wil horen.”

Dat is volgens de gemeente zeker niet het geval, want bij de laatste vraag van de enquête: ‘Wat wilt u de gemeente meegeven/adviseren omtrent de vergisting van mest als middel om hernieuwbaar gas te produceren?’, kunnen deelnemers volgens de gemeente wel degelijk melden dat ze eventueel tegen mestvergisting zijn.

Account aanmaken
Op de kritiek van Stop de Stank dat er een account moet worden aangemaakt om deel te kunnen nemen aan de enquête, antwoordt een woordvoerder van de gemeente: “Deze werkwijze geeft ons de mogelijkheden om zo transparant mogelijk te werken en op deze manier kunnen we voorkomen dat dezelfde personen meerdere keren deelnemen aan de enquête en zo misbruik maken van het systeem. Bovendien willen we de deelnemers terugkoppeling geven over wat het onderzoek straks uitwijst.”

Die redenering raakt volgens Maria Berkers kant noch wal: “Dat is natuurlijk flauwekul. Bij andere online enquêtes kunnen ze met bepaalde technieken ook uitsluiten dat mensen meerdere keren deelnemen, daar is een account helemaal niet voor nodig. En voor die terugkoppeling heb je alleen een emailadres nodig van iemand, ook daar is het gedoe van een account aanmaken totaal overbodig voor.”

Groter onderzoek
De gemeente meldt ook dat de enquête slechts een onderdeel is van een groter onderzoek door Royal HaskoningDHV waarbij wordt gekeken naar technische en financiële zaken, maar ook naar aspecten als gezondheid, geur, stikstof- en broeikasgasemissies, en het economisch/maatschappelijk perspectief.

Toch heeft Berkers geen goed gevoel over de manier waarop het onderzoek wordt uitgevoerd en het hele traject verloopt: “Dat begon al toen we van de gemeente wilden weten wat de opdracht was van Royal HaskoningDHV. Daar wilde de gemeente geen antwoord op geven. Toen we het aan het advies- en ingenieursbureau zelf vroegen, konden ze alleen vertellen dat ze onderzoeken of er draagvlak is voor mestvergisters.”

Hoge drempel
Daarna kregen de leden van Stop de Stank tot hun grote verbazing een email van Royal HaskoningDHV, waarin werd verteld dat Werkgroep Behoud de Peel zich kon vinden in mono-vergisting op bedrijfsniveau en of Stop de Stank zich daarbij kon aansluiten. “Onze klomp brak! We belden Wim van Opbergen, voorzitter van Werkgroep Behoud de Peel. Ook hij was verbaasd. Hij had Royal HaskoningDHV heel duidelijk gemaakt dat Werkgroep Behoud de Peel tegen elk vorm van mest vergisten is. En dan nu weer deze enquête met zo’n hoge drempel om aan mee te kunnen doen en suggestieve vragen; dat geeft toch een beetje het gevoel dat er al voorgesorteerd is op een bepaalde uitkomst.”

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen