15.9 C
Deurne
vrijdag 21 juni 2024
Home- DeurneEr is water genoeg, toch zuinig aan doen

Er is water genoeg, toch zuinig aan doen

Nederlandse waterbedrijven roepen op om zuinig te zijn met water vanwege de aanhoudende droogte. In Brabant – dus ook in Deurne – mogen boeren geen slootwater meer gebruiken om hun gewassen te besproeien. Toch is er geen watertekort.

De maand juni 2018 staat in de top-10 van droogste maanden sinds de metingen van KNMI in 1906 begonnen. Er viel slechts 29 millimeter neerslag, tegenover 68 normaal. De komende weken in juli zal het ook droog blijven.
Volgens Vewin, de Vereniging van drinkwaterbedrijven, is er voldoende water in voorraad. Waterbedrijven hebben voldoende reserves. Dat we zuinig aan moeten doen heeft te maken met ‘piekbelasting’. Dit kan voor problemen zorgen. Omdat burgers bij warm weer meer water gebruiken, kan dat problemen geven met de waterdruk.

Bruin water uit de kraan
Door deze piekbelasting kan het water uit de kraan bruin gaan kleuren. “Het ziet er niet fris uit, maar het is onschadelijk voor de gezondheid,” zegt Amarins Konduur van Vewin in de Volkskrant. In water zitten namelijk deeltjes ijzer en mangaan. Een deel zet zich af in de leidingen en als het water langzamer gaat stromen, kan het water daardoor die deeltjes gaan meenemen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen