21.3 C
Deurne
woensdag 19 juni 2024
Home- DeurneEx-varkenshouder uit Liessel mag eindelijk beginnen met bouw paardenstal

Ex-varkenshouder uit Liessel mag eindelijk beginnen met bouw paardenstal

Theo Smits uit Liessel mag van de rechter eindelijk zijn varkensstallen ombouwen tot paardenstal. De Raad van State verwerpt hiermee grotendeels de bezwaren van de overburen die vreesden voor geur- en lichtoverlast.

De rechter gaf Smits woensdag na twee jaar getouwtrek toestemming om een paardenhal te bouwen met een rijbak en stapmolen aan de Neerkantseweg. Ook is er een dealership in paardenspullen gestart. Theo Smits had voorheen een varkensbedrijf en heeft in 2013 deelgenomen aan de zogenoemde stoppersregeling. Sinds 1 januari 2020 is de ondernemer gestopt met het houden van varkens en gestart met het exploiteren van een paardenhouderij die hij nu wil uitbreiden naar maximaal vijftig paarden.

Afstand
Bij de bouw van de paardenstal moet volgens de rechter wel rekening worden gehouden met een grotere afstand tussen het perceel waar stallen mogen worden gebouwd en de woning van de buurman. Die was in het plan dertig meter en moet volgens de Raad van State minstens vijftig meter zijn. Met deze uitspraak van de hoogste bestuursrechter wordt de bestemming van het terrein nu omgezet van Agrarisch met als functie ‘intensieve veehouderij’ naar Agrarisch en als functie ‘paardenhouderij’.

De Raad van State vernietigt hiermee het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Deurne van 25 mei 2021 en past zelf het bestemmingsplan aan. Hierin is vastgelegd dat de dierverblijven op een afstand van minder dan 50 meter vanaf de woningen van de buren niet zijn toegestaan vanwege artikel 1 van de Wet geurhinder en veehouderij.

Foto: Pixabay

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen