8.3 C
Deurne
maandag 4 maart 2024
Home- VlierdenExpositie van Vlierdense kunstenares Els Coppens in Museum Jan Heestershuis in Schijndel

Expositie van Vlierdense kunstenares Els Coppens in Museum Jan Heestershuis in Schijndel

Het werk van de Vlierdense kunstenares Els Coppens is samen met de bronzen beelden van haar man Joep Coppens op dit moment te zien in een tentoonstelling in Museum Jan Heestershuis in Schijndel. De expositie draagt dezelfde naam als het boek ‘Elan vital’, dat Els vorig jaar uitbracht en waarin ze vertelt over haar leven en werk. De autobiografie is tijdens de tentoonstelling ook te koop in het Schijndelse museum.

Els Coppens-van de Rijt (1943, Sint-Oedenrode) heeft aan het einde van haar kunstenaarsleven de balans opgemaakt en haar belevenissen op papier gezet. Van grote invloed op haar werk waren – behalve haar man Joep Coppens – haar vrouw-zijn, moederschap en haar gezondheid. Maar ook haar leermeesters, waaronder Kees Bol, speelden een grote rol. De sleutelstukken uit haar oeuvre zijn tot en met 26 april te zien in de overzichtstentoonstelling ‘Elan Vital’.

Jan van Eyck Academie
Els kreeg haar kunstopleiding aan de afdeling vrij tekenen en schilderen van de Avondacademie in Eindhoven. Daar studeerde ze ook onder meer bij Bol. Na summa cum laude geslaagd te zijn, werd haar van rijkswege een studiebeurs aangeboden voor een vijfjarige dag-studie aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Daar leerde zij haar levenspartner Joep kennen.

Hoewel deze opleidingen beide geheel klassiek waren, is haar stijl van schilderen van lieverlee overgegaan van realisme naar het naïef-realistische. Ook de pers omschreef haar werk op deze manier. Maar er zit ook een ondertoon in van weemoed; het leven is mooi, er is levensgeluk, maar er is ook altijd een vorm van bedreiging.

Imaginair land
In Els’ schilderijen speelt dat een belangrijke rol. Er is gezinsgeluk, vreugde om het moederschap, maar gevaren van buitenaf liggen altijd op de loer. Walter de Bruijn omschreef het werk van Coppens in 1973 in een bijdrage voor het Dagblad voor Noord-Limburg: “Als in een gedicht zonder begin of einde herhaalt Els Coppens dezelfde beelden die afkomstig zijn uit een imaginair land waar het leven echt goed lijkt. Kleine delen werkelijkheid worden daarmee vermengd. Soms werpt een donkere vogel over dat alles een schaduw, want door haar romantische droom heen ziet Els Coppens het onverbiddelijke einde.”

De expositie is nog tot en met vrijdag 26 april te zien in Museum Jan Heestershuis aan de Pompstraat 17 in Schijndel. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Lees ook: Openhartig levensverhaal Vlierdense kunstenares Els Coppens; ‘Dit boek is wie ik ben in alle facetten’

Foto: Ivo Boudewijns

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen