8.5 C
Deurne
maandag 30 januari 2023
Home- DeurneF-16’s en F-35’s trainen vier weken met avondvluchten vanaf vliegbasis Volkel

F-16’s en F-35’s trainen vier weken met avondvluchten vanaf vliegbasis Volkel

De F-16’s en F-35’s van vliegbasis Volkel beginnen vanaf maandag 23 januari met trainingen van het Air Combat Command van de Koninklijke Luchtmacht waarbij wordt gevlogen in het donker. In de weken 4, 6, 7 en 9 wordt er van maandag tot en met donderdag tot uiterlijk 22.30 uur geoefend. Op vrijdag vinden de vluchten alleen overdag plaats.

De oefeningen zijn volgens de Koninklijke Luchtmacht nodig om de piloten te trainen voor het vliegen in de duisternis. Daarbij oefenen ze met bepaalde sensoren en geavanceerde nachtzichtapparatuur, de zogeheten Night Vision Goggles (NVG). Bij de F-16 zijn die nog apart op de helm gemonteerd, bij de F-35 is de apparatuur volledig in de helm geïntegreerd. De beelden worden geprojecteerd op het vizier in de helm.

Boven zee
De meeste oefeningen zijn boven zee maar er wordt ’s avonds ook gevlogen boven speciaal daarvoor aangewezen gebieden in Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant. De vliegers worden tijdens deze vluchten ondersteund door luchtgevechtsleiders vanaf het AOCS Nieuw Milligen.

De bemanningen van transportvliegtuigen en helikopters van de Koninklijke Luchtmacht trainen het hele jaar door in de avonduren. Meer informatie hierover vind je op www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen. Ervaar je hinder van de vluchten, dan kun je dit doorgeven via www.luchtmacht.nl/geluidshinder.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen