23 C
Deurne
woensdag 17 juli 2024
Home- DeurneFietsdag rond 100 jaar De Wieger; tocht langs de geschiedenis van familie...

Fietsdag rond 100 jaar De Wieger; tocht langs de geschiedenis van familie Wiegersma

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van De Wieger houdt VVV Deurne in samenwerking met het museum, het Brabants Landschap en de kerken in Deurne en Liessel een speciale fietsdag op zaterdag 17 september. De deelnemers rijden een route waarbij je een kijkje kunt nemen op verschillende locaties waar de familie Wiegersma haar sporen heeft nagelaten.

De tocht van de Fietsdag 100 jaar De Wieger is ongeveer 43 kilometer lang en leidt langs onder meer Museum De Wieger in Deurne, de Sint Williborduskerk in Deurne, Sint Willibrorduskerk in Liessel en de monumentale begraafplaats van de Wiegersma’s. Ook is er een ingekorte route te rijden van 24 kilometer.

Tentoonstellingen
In het jarige museum, het voormalig woonhuis van dokter-schilder Hendrik Wiegersma, zijn de tentoonstellingen Topvrouwen!, het tweede deel van de tentoonstelling Vrouwenpalet en de tentoonstelling In de ban van de Aa van Jolanda Tielens en Emelie Jegerings te bezichtigen. In de museumtuin kun je de tuinpadbeleving bezoeken. Tijdens de fietsdag krijg je korting op de entree en kun je voor 2 euro het museum bezoeken. Ook zijn die dag de openingstijden ruimer, van 11.00 tot 17.00 uur. Het Tuinpad van mijn vader dat naast De Wieger ligt, is vrij te bezoeken.

Glas-in-loodramen
In de Sint Willibrorduskerk Deurne zijn diverse kerkschatten te zien, onder meer het drieluik van Hendrik Wiegersma. Bezoekers kunnen ook de expositie van Het Tapijt van Deurne en Geloof in Gips en Keramiek nog meepikken. Ook in de Sint Willibrorduskerk in Liessel zijn de sporen van de familie Wiegersma terug te vinden. Alle glas-in-loodramen in de kerk zijn gemaakt door Pieter Wiegersma, het wordt beschouwd als zijn beste werk. Beide kerken zijn op 17 september speciaal voor de fietsdag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis.

Privé-begraafplaats
De privé-begraafplaats van de familie Wiegersma net buiten Vlierden is normaal niet toegankelijk voor publiek maar tijdens de Fietsdag 100 jaar De Wieger is daar een uitzondering op gemaakt en kun je een kijkje nemen van 12.00  tot 17.00 uur. VVV-gidsen geven uitleg bij de monumentale graven en medewerkers van Het Brabants Landschap vertellen over het onderhoud en de natuur. De entree is gratis.

De fietsroute is op 17 september samen met de folder 100 jaar De Wieger gratis verkrijgbaar bij VVV Deurne vanaf 10.00 uur en bij Museum De Wieger vanaf 11.00 uur. Meer informatie vind je op www.landvandepeel.nl/dewieger100

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen