-1.8 C
Deurne
zaterdag 10 december 2022
Home- DeurneFilmfestival Nacht van het Witte Doek dit jaar volledig in openlucht

Filmfestival Nacht van het Witte Doek dit jaar volledig in openlucht

De Nacht van het Witte Doek wordt dit jaar een 100% openluchtfestival en het aantal films blijft toch gelijkwaardig aan eerdere edities door het festival over vier dagen te spreiden. De organisatie had rekening gehouden met mogelijk geen festival of een afgeslankt festival maar geeft aan dat het op deze manier weer een heerlijk ouderwets groots opgezet filmevenement wordt.

Vorig jaar kon de Nacht van het Witte Doek niet door kon gaan door corona. Dat zette de organisatie van het filmfestival aan het denken over hoe er rekening kon worden gehouden met de nog bestaande coronaregels en hoe tegelijkertijd wel de omvang van het filmprogramma kon worden gewaarborgd. Dat is nu opgelost door het hele evenement plaats te laten vinden in de buitenlucht.

Ruim 20 films
Het festival brengt ruim twintig films op tien plekken. Naast films zijn er onder andere muziekoptredens, een filmquiz, de Boerenstreeckmarkt, de bekendmaking van de winnaar van Deurne’s Got Talent en Kunst op Straat speciaal voor de kinderen. Dit jaar vindt de Nacht van het Witte Doek plaats van donderdag 26 augustus tot en met zondag 29 augustus.

Celibaat
De officiële opening is pas op vrijdagavond 27 augustus en zal muzikaal ondersteund worden door een solo-optreden van saxofonist Mario van Ooij, bandlid van Bandeville. Maar voorafgaand zullen er op de donderdagavond al enkele films worden vertoond op verschillende plaatsen in Deurne. Zoals in de tuin van de Wieger waar de film ‘Het Celibaat’ van regisseur Daan Jongbloed wordt vertoond tijdens de eerste avond van De Nacht van het Witte Doek. De film gaat over de Kruisheren van Sint Agatha die al op jonge leeftijd gekozen hebben voor een celibatair leven. Na de film zal regisseur Daan Jongbloed in gesprek gaan met kloosterling Martien van Moorsel uit Handel.

Geschiedenis van Deurne
Diezelfde avond is er een speciale rol weggelegd voor het plein bij restaurant het Dinghuis en het Groot Kasteel. Daar is de première van ‘Pareltjes uit de geschiedenis van Deurne’ te zien, vijf korte films gemaakt door een aantal amateurfilmers uit Deurne. Op zaterdag zal op ditzelfde plein de spektakelfilm ‘Redbad’ te zien zijn, die zich afspeelt in het jaar 720 toen Deurne voor het eerst werd genoemd in de geschiedenisboeken.

Willibrordusput
Nog verder terug in de tijd, namelijk 250 miljoen jaar geleden, werd de basis gelegd voor wat nu de Peelrandbreuk wordt genoemd. Boven op deze breuk, bij Bijzonder Brabants aan de Breemortelweg wordt een spectaculaire film over een aardbeving vertoond. Daarnaast zal op de Markt alle dagen een moderne kopie van de monumentale Willibrordusput uit Neerkant staan. Kijkend in de put kan je een film zien over de heilige Willibrordus en hoe hij in het jaar 720 streed tegen het heidendom.

30 jaar Nacht van het Witte Doek
Op het Martinetplein zullen op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond films vertoond worden die al eerder zijn gekozen door het publiek vanuit dertig jaar filmfestivalgeschiedenis Deurne. Het zijn films die eerder te zien waren bij De Nacht van het Witte Doek zoals ‘Speed’, ‘Bohemian Rhapsody’ en ‘The River Wild’.

Sprekers
Tijdens de zaterdagavond zullen negen bijzondere films vertoond worden. Een aantal van deze films zullen worden ingeleid door sprekers. Gerlinde Heywegen, filmjournalist, zal iets vertellen bij de film ‘Corpus Christi’. Deze film werd genomineerd voor een Oscar en heeft wereldwijd zo’n vijftig andere filmprijzen gewonnen. Maar ook op andere plaatsen is op zaterdagavond veel te beleven voor de filmliefhebber. Bij de Ossenbeemd zal Wim Franssen, filmdocent en socioloog, een inleiding geven op de documentaire ‘Honingland’ over het rauwe leven van een imker in Noord-Macedonië. In het Hub van Doornepark zal de uit Deurne afkomstige Jaap Mar Diemel zijn afstudeerproject aan de Filmacademie in Amsterdam, ‘A view from above’ presenteren. Hierna zal de Tunesische film ‘Un Fils’ worden vertoond. Hoofdrolspeler Bouajila, een bekend gezicht uit de Franse cinema, won een jaar geleden de prijs voor beste acteur op het filmfestival van Venetië voor zijn rol in deze film.

Muziek
Naast films op de zaterdagavond is er ook muziek. Voorafgaand aan de filmvertoning ‘1917’ zal The Gentlemens Agreeband optreden op de Markt vanaf 20.30 uur. Daarnaast zullen bij de Hoeksteen in de St. Jozefparochie, de vier mannen van ‘Ut is wà’ in de binnentuin zingen waarna in samenwerking met Dementievriendelijk Deurne de film ‘De Liefhebbers’ te zien is.

Vrolijke optocht
Voor de kids is er zaterdagmiddag om 12.30 uur bij de Wolfsberg Kunst op Straat. Onder leiding van kunstenares Jeanne Melief kunnen kinderen hun creatieve talenten ontdekken, waarna ze in een vrolijke optocht om 14.00 uur op weg gaan naar de Markt waar om 14.45 uur de film ‘Paddington 2’ vertoond zal worden.

Winnaar Deurne’s Got Talent
Op de zondagmiddag zal Daniel Stosic om 13.30 uur optreden en de winnaar van Deurne’s Got Talent 2021/Dance Challenge bekend maken. Daarna is de middag traditiegetrouw voor de kleinere kinderen. Ook deze films zullen in tegenstelling tot voorgaande jaren, allemaal in de openlucht op de Markt vertoond worden. Om 12.00 uur wordt gestart met de film ‘Thomas de Stoomlocomotief’, gevolgd door de film ‘The Queens Corgi’ om 13.45 uur en tot slot de film ‘Onward’ om 15.30 uur.

Lokale producenten
Op zondagmiddag is er van 12.00 uur tot 17.00 uur een Boerenstreeckmarkt op het Anna Terruweplein met verschillende lokale producenten en boerderijwinkels die hun producten aanbieden. Het plein wordt aangekleed met strobalen en zitjes en er zullen voor de kinderen enkele boerderijdieren staan.

Doordat alle films worden vertoond in de buitenlucht, kan worden voldaan aan de voorwaarden voor ventilatie en kan voldoende afstand worden gehouden. Voorafgaand aan het festival zijn er op zaterdagavonden buitenfilms bij de Wieger en is er op vrijdagavond 20 augustus de Grote Terras Film Quiz op de Markt in Deurne.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen