12.3 C
Deurne
dinsdag 21 maart 2023
Home- DeurneGeparkeerde auto's bij NS-station Deurne geliefd bij katalysatordieven

Geparkeerde auto’s bij NS-station Deurne geliefd bij katalysatordieven

De afgelopen weken zijn bij meerdere auto’s de katalysatoren gestolen terwijl de voertuigen geparkeerd stond bij het NS-station in Deurne. Donderdagmiddag was het tussen 12.00 en 13.00 uur weer raak maar deze keer werd de dief gestoord door een oplettende voorbijganger. Deze heeft de politie gebeld, die even later een verdachte heeft kunnen aanhouden.

De eigenaar van de auto heeft door de diefstalpoging een behoorlijke schadepost. De verdachte is ingesloten en Recherche Peelland doet verder onderzoek.

Vrij gemakkelijk
Vooral bij bepaalde modellen van het merk Volkswagen en Skoda werden de katalysatoren in Deurne onder de auto uitgezaagd. Maar waarom zijn deze dieven zo geïnteresseerd in die katalysatoren? Om te beginnen is het stelen van een katalysator vrij gemakkelijk. Hiervoor wordt vaak met behulp van een krik de auto een stuk omhoog gelicht zodat men beter onder de auto de ruimte heeft om de uitlaat door te zagen en de katalysator los te trekken.

Palladium
De diefstallen worden vaak gepleegd door Oost-Europese bendes die per katalysator tussen de 50 en 100 euro krijgen. Specialisten halen er daarna het frame eruit om een klein laagje platina, palladium, goud en rodium uit de katalysator te halen. Dit zijn de stoffen die er voor zorgen dat schadelijke uitlaatgassen worden gefilterd en niet in het milieu terechtkomen. Maar ze leveren ook veel geld op; een kilo palladium is rond de 55.000 euro waard.

Hybride auto’s
In Deurne ging het vooral om diefstallen bij Volkswagens en Skoda’s maar ook de katalysatoren van hybride auto’s zijn populair bij het dievengilde. Deze bevatten vaak nog meer edelmetalen dan een gewone katalysator en omdat de auto zuiniger is, blijft de katalysator schoner en levert hij meer geld op.

Slijptol
Wat kan je er tegen doen? Natuurlijk werkt je auto parkeren op eigen terrein of in een eigen garage het beste maar dat kan niet altijd zoals wanneer je met de trein reist en je je auto bij het station parkeert. Garagebedrijven adviseren om de katalysator vast te laten lassen aan het frame van de auto of vast te zetten met extra beugels. Dan lukt het loshalen niet meer met een gewone zaag en hebben ze een slijptol nodig wat meer herrie maakt en dus meer opvalt. Een andere tip is om het kenteken of VIN-nummer in de katalysator te laten graveren waardoor de katalysator minder interessant wordt voor dieven.

Foto: Pixabay

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen