18.2 C
Deurne
zaterdag 22 juni 2024
Home- Deurne‘Fixbrigade’ gaat minima in Deurne helpen met energie besparen

‘Fixbrigade’ gaat minima in Deurne helpen met energie besparen

Veel mensen kampen op dit moment met een (te) hoge energierekening. Om huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociale minimum tegemoet te komen, gaat de gemeente Deurne ook in 2023 een eenmalige energietoeslag toekennen aan inwoners die daarvoor in aanmerking komen. Daarnaast start de gemeente deze maand met een pilot om huishoudens met een laag inkomen te helpen met het verlagen van hun energieverbruik.

Huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociale minimum kregen dit jaar al een eenmalige energietoeslag van ongeveer 800 euro. Deze eenmalige energietoeslag is in juli 2022 verhoogd naar 1300 euro. Inmiddels heeft het rijk aangekondigd deze toeslag ook in 2023 toe te kennen. Gemeente Deurne laat in 2023, net als dit jaar, deze taak uitvoeren door de Peelgemeenten.

Fixbrigade
Daarnaast heeft de gemeente Deurne van het Rijk een uitkering ontvangen voor het nemen van maatregelen bij huishoudens met een laag besteedbaar inkomen om te zorgen dat hun energieverbruik en -kosten afnemen. De zogeheten ‘Fixbrigade’ start deze maand als pilot die verder uitgerold wordt in 2023.

Energieverbruik
Wethouder Willy van den Berg legt uit: “De inzet van de Fixbrigade betekent dat Energiecoaches huishoudens gaan bezoeken. Zij geven tips en spullen die doorgaans het energieverbruik met 10 procent kunnen doen afnemen. Hierbij worden ook huishoudelijke apparaten doorgemeten op energieverbruik en waar nodig wordt er één vervangen. De mensen krijgen hierdoor meer inzicht in hun energieverbruik en de spullen om dit te kunnen blijven monitoren.” De kosten die de gemeente hiervoor moet maken, worden uit de rijksbijdrage vergoed.

Schulden
“De gemeente verwijst huishoudens die gebruik kunnen maken van deze regeling actief door naar de Fixbrigade. Hierbij is zeker ook aandacht voor huishoudens met bijvoorbeeld schulden, maar die niet in aanmerking komen voor de ondersteuning voor mensen met een inkomen tot 120 procent van het sociale minimum”, legt wethouder Van den Berg.

Maatwerkregeling
Voor huishoudens voor welke de bestaande regelingen onvoldoende oplossing bieden, gaan de Peelgemeenten een maatwerkregeling uitwerken. Hiervoor heeft het Rijk opdracht gegeven aan de gemeenten omdat sommige regelingen burgers niet voldoende tegemoetkomen. “Hierbij kijken we in principe naar mensen met een inkomen tot 130% van het minimum, maar dat is geen harde grens. We weten immers dat mensen die daar net boven zitten tussen de wal en het schip kunnen raken”, zegt wethouder Willy van den Berg. De maatwerkregeling wordt op dit moment nog uitgewerkt, meldt de gemeente Deurne.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen