11.9 C
Deurne
vrijdag 24 mei 2024
Home- DeurneGeluidsmetingen bij Gerardusschool tijdens belevingsvlucht F-35; toestel vliegt vlak langs Deurne

Geluidsmetingen bij Gerardusschool tijdens belevingsvlucht F-35; toestel vliegt vlak langs Deurne

Het F-35 jachtvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht dat maandag 17 oktober zogenoemde belevingsvluchten uitvoert, vliegt daarbij meerdere keren vlak langs Deurne. Tijdens de vlucht doet het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) geluidsmetingen op een aantal locaties in de omgeving waaronder bij de Gerardusschool in Deurne.

Zowel bij de Noordoostelijke als bij de Zuidwestelijke aanvliegroutes zal de F-35 overvliegen in het gebied tussen Milheeze en Deurne. Het toestel vliegt vanaf 11.30 uur en vanaf 15.30 uur verschillende routes naar en vanaf de vliegbasis in Vredepeel. “Dit zijn niet meteen de toekomstige routes, maar ze geven wel een idee van de mogelijkheden”, geeft Defensie aan.

Overlast
Omwonenden kunnen na de vluchten laten weten wat ze van het geluid hebben gemerkt. Op 17 oktober kan een vragenlijst worden ingevuld op de website Belevingsonderzoek Vliegbasis De Peel van onderzoeksbureau Invior. Mensen die overlast van de belevingsvluchten ondervinden, kunnen dit ook doorgeven aan de milieudienst Zuidoost Brabant op Melding doen (samenmelding.nl), selecteer hierbij in het formulier ‘militair vliegverkeer’.

Niet echt opstijgen
Bij de belevingsvlucht zal de F-35 maandag niet echt landen of opstijgen vanaf het terrein van de Luitenant-generaal Bestkazerne. “De huidige start- en landingsbaan is verouderd en niet geschikt om veilig te kunnen landen en opstijgen. De F-35 vliegt wel laag over de baan”, meldt Defensie.

Veel meer geluidsproductie
Dat is volgens Boudewijn Sterk van Werkgroep Stop vliegbasis de Peel ook precies het probleem van de belevingsvlucht: “Bij Vliegbasis de Peel kan zonder een goede landingsbaan en luchthavenbesluit nog niet opgestegen en geland worden.” Echt landen en opstijgen geeft volgens de werkgroep veel meer geluidsproductie dan wat er bij zo’n proefvlucht op 17 oktober aan geluid wordt geproduceerd.

Toename klachten
Dat zou blijken uit de gegevens van vliegbasis Leeuwarden waar al wordt gevlogen met de F-35 toestellen: “In de praktijk bleek de toename van decibels in Leeuwarden fors hoger te liggen, 20 decibel of meer. Bij het opstarten van de werkelijke vluchten ontstond er plotsklaps een forse toename van klachten en bij omwonenden, voor betrokken gemeenten reden tot zorg met betrekking tot de enorme geluidsproductie van de F-35”, geeft Werkgroep Stop vliegbasis de Peel aan.

‘Autoalarmen die afgaan’
Ook in de buurt van Volkel waar al wordt gevlogen met dit soort toestellen zijn bewoners niet blij met het geluid van het jachtvliegtuig dat zo intens is dat er autoalarmen van afgaan: “Het geluid van die F-16’s was al niet alles, maar dit is wel een stuk erger”, zegt een omwonende. Sinds Defensie vanaf vliegbasis Volkel vliegt met F-35-toestellen is het aantal klachten over geluidsoverlast verdubbeld.

Leefbaarheid en gezondheid
Tijdens de twee informatiebijeenkomsten van Defensie vorige week in Gemert en Venray bleek dat bewoners vooral de geluidsoverlast van de F-35 jachtvliegtuigen vrezen. Dat was reden voor de fracties van CDA en VVD in Deurne om hier vragen over te stellen over hoe de gemeente Deurne staat tegenover de plannen. Het college van B&W heeft zich inmiddels uitgesproken tegen de plannen van Defensie om de vliegbasis te reactiveren. Dit vanwege de negatieve effecten die zo’n besluit heeft op de leefbaarheid en de gezondheid van de inwoners. Het college trekt in dit standpunt samen op met 12 nabijgelegen Peelgemeenten.

F-35 online volgen
Tijdens de belevingsvlucht op maandag kun je online de geluidsproductie van de F-35 volgen via: https://geluidsmeetnetvliegbases.noiselab.casper.aero/airport/EHVK. De volledige vliegroutes van het toestel kun je bekijken op: Belevingsvluchten F-35 boven De Peel | Luchthavenbesluiten | Defensie.nl.

Bekijk hieronder een videoreportage over het gestegen aantal klachten over de F-35 in Volkel.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen