9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneFlorijn is 36 bomen rijker; meer groen nodig op Deurnese bedrijventerreinen om...

Florijn is 36 bomen rijker; meer groen nodig op Deurnese bedrijventerreinen om hittestress te voorkomen

Het valt op dit moment misschien nog niet meteen op dat het bedrijventerrein aan de Florijn in Deurne sinds deze week 36 bomen rijker is. Ze hebben nu nog geen blad en moeten nog groeien, maar op termijn moeten de bomen hittestress tegengaan en er voor zorgen dat de luchtkwaliteit verbetert.

Vrijwilligers van stichting Boombelijd en Coöperatie Stationspark plaatsten de bomen in samenwerking met de gemeente en ook de leerlingen van basisschool Tijl Uilenspiegel hielpen een handje mee. Leden van Vogelwerkgroep De Kulert hebben een aantal van de bomen voorzien van in totaal 25 koolmeeskastjes. Naast de klimaatvoordelen van meer groen, wil de gemeente het industrieterrein op deze manier ook een aangenamere uitstraling geven.

Klimaat
“Iedereen heeft de afgelopen jaren meegemaakt wat een veranderend klimaat betekent. De kans op hitte, droogte en wateroverlast neemt de komende jaren alleen maar toe. Dit heeft effect op onze leefomgeving, onze gezondheid en onze economie”, zegt de gemeente.

De toenemende hitte heeft volgens de gemeente een groot effect op de bedrijventerreinen in Deurne met grote dakoppervlakken. Hier is weinig groen om voor schaduw en verdamping te zorgen. “Gebouwen worden zo warm dat ze ’s nachts onvoldoende afkoelen en warmte blijven afgeven. Hierdoor komt de nachttemperatuur niet onder 20 graden en ontstaat hittestress”, legt de gemeente uit.

Stresstest
In 2019 heeft de gemeente Deurne een ‘klimaatstresstest’ uitgevoerd. Hierin wordt de ontwikkeling van het klimaat nagebootst met rekenmodellen, satellietbeelden en andere gegevens. Deze informatie maakt zichtbaar wat er gebeurt als het harder gaat regenen, waar het in de zomer extra heet wordt en wat er gebeurt met het grondwater in droge periodes. “Daaruit komt naar voren op welke plekken we kwetsbaar zijn en welke maatregelen nodig zijn. Zoals het verbeteren van de waterafvoer, aanleg van meer groen en het zorgen voor schaduwrijke plekken”, aldus de gemeente.

De grootste knelpunten liggen volgens het onderzoek in de kern van Deurne. Hier blijkt de gevoeligheid voor extreme buien het grootst.

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen