9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneWerkstraf geëist tegen Deurnese beveiliger die seks had met gedetineerde in vrouwengevangenis

Werkstraf geëist tegen Deurnese beveiliger die seks had met gedetineerde in vrouwengevangenis

Tegen een 43-jarige man uit Deurne is dinsdag een celstraf van drie maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 200 uur geëist omdat hij als beveiliger in vrouwengevangenis Ter Peel in Evertsoord seks had met een gedetineerde.

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat de verdachte hierbij zijn machtspositie heeft misbruikt. In de periode van oktober 2022 tot juli 2023 zou er meerdere malen seks hebben plaatsgevonden tussen de verdachte en het slachtoffer. Dit gebeurde meestal in de cel van de gedetineerde.

‘Seks in bajes mag niet’
De officier van justitie zei tijdens de zitting dat de verdachte op ernstige wijze de norm heeft overschreden: “Seks in de bajes, dat mag niet. Althans niet tussen een beveiliger en een gedetineerde. Ook niet met wederzijdse instemming.” Omdat de verdachte als penitentiair bewaker macht heeft over de gevangene is de wet daarover volgens de officier heel duidelijk: ‘ter bescherming van de kwetsbare partij, de gedetineerde.’

Niet gedwongen
Het slachtoffer verklaarde dat de verdachte haar nergens toe heeft gedwongen: “Hij gaf wel steeds een zetje en zei ook dat hij teleurgesteld zou zijn als ik het niet zou doen.” Niettemin rekent het OM de verdachte de feiten zwaar aan, omdat er sprake was van een machtsverschil en het slachtoffer zich in een afhankelijkheidsrelatie ten opzichte van de verdachte bevond. “Iedere beveiliger weet dat je geen seks mag hebben met een gedetineerde. Ook niet als al het initiatief van de gedetineerde zou uitgaan”, aldus de officier van justitie.

Reputatie
Naast het op ernstige wijze overschrijden van de norm, heeft de verdachte ook de reputatie van de Penitentiaire Inrichting Ter Peel schade toegebracht, vindt het OM. “Seks met een gedetineerde is volstrekt uit den boze”, benadrukt de officier. “En als zich dan al situaties voordoen die in die richting neigen, zoals flirtgedrag of uitnodigende uitspraken, dan meld je dat uit voorzorg bij je leidinggevende en blijf je er vervolgens verre van.”

De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Foto: Ministerie van Justitie en Veiligheid

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen