18.7 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- ZeilbergFractie OGD wil dat gemeente haast maakt met gymzaal Zeilberg; ‘Na bijna...

Fractie OGD wil dat gemeente haast maakt met gymzaal Zeilberg; ‘Na bijna 4 jaar nog altijd niet opgestart’

De fractie van Onafhankelijke Groep Deurne (OGD) wil dat de gemeente meer haast maakt met de komst van een beweegvoorziening in de Zeilberg. Niet pas in het derde kwartaal van dit jaar een haalbaarheidsonderzoek, maar nog voor juli ‘een uitvoeringsplan voor de realisatie van de beweegvoorziening in Zeilberg’.

Eind vorig maand bleek dat het volledige budget van 1.500.000 euro op zou gaan aan een gymzaal in Neerkant en niet zoals in 2022 door burgemeester en wethouders werd aangekondigd ook gedeeltelijk in de Zeilberg wordt ingezet.

‘Drugs in de bus’
Benny Munsters van OGD vindt het onverkoopbaar aan de inwoners van Zeilberg dat zij nu nog langer moeten wachten: “Onafhankelijke Groep Deurne wil na 4 jaar een concreet perspectief voor de honderden kinderen die nog altijd elke week met de bus vanuit Zeilberg naar gymles worden vervoerd met alle risico’s van dien.” Daarbij haalt Munsters ook de verkeersveiligheid en gezondheid van de kinderen aan: “Zoals opnieuw pijnlijk duidelijk werd bij een recente gebeurtenis; de vondst van drugs in de bus door één van de zesjarige kinderen.”

OGD staat niet alleen in het standpunt dat Zeilberg ondertussen recht heeft op een beweegvoorziening in de wijk. Ook Ruud Kuijpers van DeurneNU verbaast zich over hoe dit heeft kunnen gebeuren en diende eind maart raadsvragen in: “Als raad hebben we expliciet aangegeven dat er voor Neerkant en Zeilberg prioriteit ligt voor het realiseren van een nieuwe beweegvoorziening. Zeilberg wacht namelijk al sinds 2017 op een nieuwe beweegvoorziening.”

Personele wisselingen
Munsters van OGD benadrukt dat er al op 13 oktober 2020 een raadsopdracht lag voor het college van burgemeester en wethouders om een uitvoeringsplan op te stellen voor de realisatie van beweegvoorzieningen in Neerkant, Walsberg én Zeilberg. Dat plan is volgens OGD-voorzitter Benny Munsters ‘na bijna vier jaar nog altijd niet opgestart.’ Dit zou te wijten zijn aan onder andere personele wisselingen binnen de gemeente Deurne.

Dat het volledige budget voor beweegvoorzieningen nu naar Neerkant gaat, heeft volgens het college te maken met hoe ver de plannen waren gevorderd op beide locaties. Volgens B&W waren er voor het project met een gymzaal in Den Draai ‘geen concreet plan in voorbereiding en geen kostenraming bekend’.

Maar volgens Ruud Kuijpers van DeurneNU was er wel degelijk gecommuniceerd over ideeën voor de gymzaal in het sociaal cultureel centrum in de Zeilberg: “Het stichtingsbestuur geeft aan dat er een globale schatting afgegeven is aan de gemeente voor de verwachte kosten van het ontwikkelen van een beweegvoorziening in Den Draai. En dat dit verdere uitwerking behoeft in samenspraak met de gemeente.”

Vervolgproces
Munsters van OGD vindt dat je überhaupt niet als college de volledige verantwoordelijkheid neer kunt leggen bij de inwoners of bestuur van Den Draai en verwijst naar een raadsinformatiebrief van 25 juli 2022, waarin niet alleen staat dat burgemeester en wethouders hadden besloten om het volledige budget voor beweegvoorzieningen van 1.500.000 euro in te zetten voor het maken van slimme combinaties van voorzieningen in Neerkant én Zeilberg, maar ook wat dan het vervolgproces zou moeten zijn.

“We hebben alles uitgezocht, vanaf het raadsbesluit in 2020, de raadsinformatiebrieven en raadsvragen tot 2024”, vertelt Benny Munsters. Hij wijst er op dat over het verdere traject in de stukken staat te lezen: ‘de gemeente werkt de plannen in Neerkant en Zeilberg verder uit met de exploitanten van de gemeenschapshuizen en zij onderzoeken samen wat nodig is om deze te realiseren. In Zeilberg dient dit als basis voor het raadsvoorstel voor een begrotingssubsidie’.

Motie
OGD zegt dat met de beantwoording van de raadsvragen eind maart uiteindelijk bleek dat er bij het college van burgemeester en wethouders voor de beweegvoorziening in Zeilberg toch wel plannen en een kostenraming bekend waren. Daaraan werd toegevoegd dat er een haalbaarheidsonderzoek komt in het derde kwartaal van dit jaar, waarna de gemeenteraad hierover in de eerste drie maanden van 2025 wordt geïnformeerd.

Dat vindt de fractie van Munsters veel te lang duren. Daarom heeft OGD een motie ingediend waarin de partij het college opdraagt om in plaats van in juli, augustus of september te starten met een haalbaarheidsonderzoek, per direct al te starten met het opstellen van een uitvoeringsplan voor de realisatie van de beweegvoorziening in Zeilberg. Een uitgewerkt plan moet als het aan OGD uiterlijk in de Begrotingsraad van november van dit jaar aan de gemeenteraad van Deurne worden voorgelegd.

De motie van OGD over de beweegvoorziening in Zeilberg staat op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van dinsdagavond 23 april.

Lees ook:

Foto: archief DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen