Na de verplichte sluiting van bijna twee maanden door het coronavirus blijft Fysiotherapie Retera doorgaan om zorg en beweging op maat te bieden voor iedereen die het nodig heeft. Door zich te blijven ontwikkelen, kunnen ze nu ook hulp bieden voor de mensen die corona hebben gehad.
Als gymleraar heeft Wil Retera zich, midden zeventiger jaren om laten scholen tot fysiotherapeut, omdat zijn baan als gymleraar op het punt stond om geschrapt te worden. In 1979 startte hij met zijn vrouw José, Fysiotherapie Retera op. Dit deed hij in zijn vrije tijd, omdat zijn baan inmiddels zeker gesteld was. Zijn zoon Ton Retera voegde zich in 1991 bij het bedrijf dat staat voor betrouwbare, deskundige en kwalitatief hoogstaande zorg. Toen het oude pand van de Rabobank aan de Milhezerweg 34 in 1994 beschikbaar kwam, heeft de familie Retera het gekocht. Nadat zijn vader in 1996 stopte, heeft Ton Retera het roer overgenomen en de praktijk laten groeien. De praktijkruimte is in 2011 uitgebouwd en het aantal cliënten verdubbelde.
Ongeloof
In het nieuws ging het er al een tijdje over, een nieuw virus dat zich snel verspreidde en wat ze nog niet onder controle was. Wuhan, een miljoenen stad in China werd op 23 januari stilgelegd en moest in quarantaine. “Je ziet het op afstand, maar je gelooft het eigenlijk niet.” geeft Ton aan. Dit veranderde toen Rutte de eerste persconferentie gaf. “En dan is het er! Het is een ongeloof en het legt je in korte tijd zo op je knieën”, vertelde hij. Voor de onderneming van Ton kwam het slechte nieuws op 23 maart; Rutte gaf aan dat er geen contactberoepen meer uitgeoefend mochten worden. “Je schrikt enorm en er komen veel emoties voorbij. Wat gaat er komen of moet ik afscheid nemen van mijn onderneming”, vertelt Retera.
Online
De cultuur die de cliënten van Fysiotherapie Retera zo waarderen, het gemoedelijke en het persoonlijk contact viel weg door de opgelegde sluiting. Noodgedwongen moesten ze overgaan op telefonisch en online video contact. “Veel oudere cliënten hebben weinig met internet en vonden het maar niets, de jongere generatie had er minder moeite mee”, geeft Ton aan. Daarnaast stuurde ze hun cliënten oefenprogramma’s die ontwikkeld waren door enkele fysiotherapeuten van Fysiotherapie Retera. Andere collega’s hebben zich weer toegelegd op scholing. Een voorbeeld hiervan is de VR-therapie van het bedrijf Reducept dat afgelopen jaar de World Summit Awards van de Verenigde Naties won. Bij deze therapievorm wordt chronische pijn aangepakt met behulp van een virtual reality bril. Dit geeft inzicht aan de cliënt met chronische pijn, tegelijkertijd wordt hen geleerd hoe ze deze pijn zoveel mogelijk kunnen beheersen. “Ook kreeg de praktijk een opfris beurt”, voegt Ton toe.
Voorschriften
Het verlossende woord van Rutte kwam in mei van dit jaar, de mensen met contactberoepen mochten weer aan de slag. “Veel cliënten waren blij dat het één op één contact hervat kon worden”, volgens Ton Retera. “Ondanks dat zijn we niet direct voor de volle 100% weer begonnen, veiligheid staat bij ons voorop.” Zo hebben de behandelaren van Retera de keuze gemaakt om als eerste de cliënten die in de laagste risicogroep zaten weer te ontvangen in de praktijk, pas na een maand liep alles weer bijna als vanouds. Momenteel is er met de cliënten uit de grootste risicogroep nog wel alleen telefonisch contact. Voordat Fysiotherapie Retera hun cliënten weer kon ontvangen moest er van alles gebeuren. Hiervoor zijn de voorschriften vanuit de fysiotherapie en fitness branche opgevolgd. Niet alleen voor desinfecterende middelen en de looproute door de praktijk is aandacht, maar ook de ventilatie is belangrijk.
E-gym
Naast fysiotherapie biedt Retera ook een fitnessprogramma aan. In eerste instantie zouden sportscholen per 1 september pas mogen openen, dit werd 1 juli. Bijna anderhalve maand later dan het openstellen van de praktijk. “Persoonlijk vond ik dit niet zo erg, er was al zoveel te regelen op fysio-gebied. En ik wilde niet dat het fout zou lopen. De veiligheid van de mensen vinden wij daarvoor te belangrijk, daarom laat ik ook minder mensen toe dan toegestaan is in onze zaal”, vertelt Retera. Het fitnessprogramma van E-gym wordt op maat gemaakt voor de sporters en cliënten. Via een soort sleutel worden ze digitaal gekoppeld aan de apparaten. Ton geeft aan: “Op die manier kan iedere persoon een gerichte training krijgen zonder dat ze zich overbelasten. Het spel element in de apparaten zorgt ervoor dat de oefeningen op de juiste manier uitgevoerd worden.” Fysiotherapie Retera vindt bewegen belangrijk, want door sterke spieren ontwikkel je niet alleen lichamelijke fitheid, maar ook je immuunsysteem wordt erdoor versterkt. Iets wat met het loerende coronavirus bijzonder belangrijk is!
Corona revalidatie
Ondanks alle aanpassingen is Ton Retera niet zo bang dat het mis gaat met zijn bedrijf. Naast de extra hulp van de regering, hebben ze ook hulp gekregen van de zorgverzekeraars Nederland. “Anders hadden we het hoofd niet boven water kunnen houden. En de vraag naar zorg blijft komen”, vertelt Ton. Wat hem meer aan het hart gaat, is de nazorg van de mensen die corona hebben gehad. Naast onder anderen fysiotherapie, haptonomie, oedeemtherapie en neurorevalidatie biedt de praktijk daarom nu ook corona-revalidatie aan door opgeleide therapeuten. Hierbij wordt er wel rekening gehouden dat Corona nog steeds in ontwikkeling is en dat de revalidatie steeds bijgesteld zal worden. “Je moet van dicht bij meegemaakt hebben wat Corona doet, en het feit blijft dat er een groep is die er veel problemen aan overhoudt”, vertelt Retera met klem. Hierbij gaat het om buitengewone vermoeidheid, concentratieproblemen, lichamelijke en geestelijke klachten. Mensen die alleen de milde vorm hebben gehad kunnen deze klachten ook ervaren. Fysiotherapie Retera vindt het dan ook belangrijk dat mensen niet alleen zichzelf denken, maar ook aan onze medemensen.
Foto’s: Josanne van der Heijden