16.2 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- DeurneGastsprekers bij Veteranencafé in Deurne maken jeugd meer bewust van oud-strijders

Gastsprekers bij Veteranencafé in Deurne maken jeugd meer bewust van oud-strijders

Het aantal veteranen groeit hard. Alleen in Deurne zijn het er al ruim 170 en in heel Nederland zijn het nu ruim 102.000 personen. Toch is er veel onwetendheid over de (oud-)militairen, vooral bij de jeugd. Daarom heeft Stichting Veteranen Deurne voor hun Veteranencafé op zaterdag 6 april twee gastsprekers uitgenodigd die alles weten over de voorlichting die wordt gedaan over veteranen aan leerlingen van basisscholen en middelbare scholieren.

Henk Frerichs en Kees Sleegers van de Deurnese stichting moeten maar wat vaak uitleggen: ‘Nee, we zijn niet van een voetbalclub’. De twee oudgedienden willen graag meer bekendheid geven aan wie en wat een veteraan is: “Veel mensen denken dat veteranen ouderen zijn, maar dat hoeft helemaal niet. Er zijn jongeren van 21 jaar die uitgezonden zijn geweest en dus ook eronder vallen. Het gaat om alle Nederlanders die ons land dienden in een oorlogs- of vredesmissie.”

Gastlessen
Tijdens de lezing vertelt Mark Maas van de Stichting Veteranen Deurne over twee initiatieven waar hij en de andere gastspreker bij zijn betrokken. Dit zijn ‘De Veteraan voor de Klas’ en het ‘Dilemmaprogramma’. Hierbij wordt met behulp van gastlessen door veteranen meer bewustwording gecreëerd bij de jongeren. De kracht zit volgens de veteranen in de persoonlijke verhalen over militaire ervaringen en de gevolgen daarvan.

‘Veteraan voor de Klas’ is met name bedoeld voor het basisonderwijs. “Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs zijn deze gastlessen van veteranen een goed voorbeeld van levend en ‘bevraagbaar’ onderwijs. Een verhaal van een veteraan zet de leerlingen dan ook zeker aan het denken”, zeggen de leden van Stichting Veteranen Deurne.

Goed en fout
Voor het middelbaar en hoger onderwijs is er het ‘Dilemmaprogramma’. “Hiermee laat je leerlingen binnen verschillende vakken nadenken over goed en fout, het maken van keuzes, de gevolgen daarvan en het draagt bij aan hun meningsvorming. Het programma past binnen verschillende domeinen van burgerschapsvorming. Zoals bij democratie, participatie of identiteit”, aldus de Deurnese veteranen.

Het Veteranencafé is bedoeld voor alle veteranen uit de gemeente Deurne en eventueel hun partners. De lezing vindt plaats op zaterdag 6 april van 13.30 tot 16.30 uur in het Hofke van Marijke aan de Rembrandt van Rijnstraat 5 in Deurne.

Foto: Veteranencafé Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen