1.8 C
Deurne
donderdag 21 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- ZeilbergGedreven vrijwilligers in Zeilberg maken en bezorgen al 40 jaar dorpsblad Kontakt

Gedreven vrijwilligers in Zeilberg maken en bezorgen al 40 jaar dorpsblad Kontakt

Zelfs in het huidige digitale tijdperk is er een gedrukt nieuwsblad in de Zeilberg dat na 40 jaar nog steeds springlevend is. Dorpsblad Kontakt informeert de buurtbewoners al vier decennia over het laatste nieuws in hun wijk.

“Naast het verenigingsnieuws hebben we ook elke maand een ‘kritische’ Argusoog die het reilen en zeilen in Zeilberg beschrijft, maar ook de vaste interviewrubriek ‘In gesprek met…’ wordt elke maand erg goed gelezen. En zolang dat gebeurt, gaan wij gewoon door!”, zegt eindredacteur Martien van Rijt.

Zomerstop
Normaliter zouden hij en de redactieleden van het dorpsblad nu genieten van een vakantie tijdens de zomerstop van twee maanden, maar dit jaar is dat helemaal anders. Want er moeten documenten en computerbestanden worden nageplozen op feiten uit het verleden en mag er niemand van de vele vrijwilligers vergeten worden die ooit heeft meegewerkt aan het Kontakt en een jubileum te vieren heeft.

De geschiedenis van het dorpsblad begint op 10 augustus 1983, toen het toenmalige parochiebestuur een verzoek deed aan Jan van de Mortel om een redactie bijeen te zoeken, die de schouders wilde zetten onder het maandelijks uitbrengen van een parochieboekje. Op deze manier zou dan de informatie over de heilige missen alle dorpsbewoners bereiken.

Niet alleen ‘kerkboekje’
Jan van de Mortel maakte gebruik van zijn netwerk en wist dochter Nelly en ook Mario Bouwmans te strikken; twee jonge dorpsbewoners met gevoel voor taal. Zij stelden wel een voorwaarde: alleen een ‘kerkboekje’ mocht het niet worden. Verenigingsnieuws moest ook een plek krijgen en daarnaast moesten de redactieleden ook de mogelijkheid krijgen eigen inbreng te hebben. De redactie in oprichting wilde mensen interviewen en ook kritische stukken kunnen schrijven. ‘Hoofdredacteur’ Jan van de Mortel vond dat allemaal prima en juichte het zelfs toe.

Het parochiebestuur wilde ook invloed uit kunnen oefenen en daarom traden Gerard van Kalken en Frans Eevers toe tot de redactie. Herman Wildschut, docent creatieve vakken aan de basisschool Zeilberg, nam de taak van illustrator op zich. Het echtpaar Willy en José Berkers waren nog ‘overgebleven’ uit het vorige ‘Kontakttijdperk’. Van 1973 tot 1978 verscheen er een voorganger van het Kontakt onder dezelfde naam.

Willy was als kunstenaar minstens zo creatief als Wildschut en liet dat met zijn illustraties zien, waar José zich als een razende reporter door het dorp spoedde om mededorpsbewoners hun verhaal te laten doen.

Stencilmachine
Koster Joop Bronstein kreeg in de pastorie de beschikking over een stencilmachine en werd de eerste drukker. Kopij werd veelal geschreven aangeleverd, overgetypt en gebrand in een moedervel. Pas dan kon de stencilmachine gaan draaien. Als de vellen papier voorzien waren van de inkt, volgde de klus van het vergaren, bundelen en vouwen van de vellen en het aanbrengen van de kaft tot er een A5-formaat boekje ontstond. In de rug werden twee nietjes gezet en het Kontakt was klaar. Dat moest gebeuren in een oplage van ongeveer duizend exemplaren, want in de beginperiode tot 1986 werden het dorpsblad nog gratis huis-aan-huis verspreid. Zo’n zeventig vrijwilligers zetten zich toen maandelijks in om dat werk te verrichten.

Stoppen niet aan de orde
Veertig jaar later zijn er drie mensen nog steeds actief, die er bij het ontstaan van het Kontakt in augustus 1983 ook al bij waren: Mien van de Ven, Antoon Keunen en Maria Frerichs. Mien heeft jaren de kopij getypt, was redactielid, voerde de bundelgroep aan en telt nu nog maandelijks de Kontakten af voor de bezorgers. Antoon en Maria zijn al die jaren de bezorgers en Antoon doet dat tegenwoordig ondersteund door een rollator. Stoppen komt dichterbij, maar is nog niet aan de orde voor de gedreven medewerkers.

Door de coronapandemie liep het aantal vrijwilligers weliswaar terug, maar nog altijd zijn er zo’n vijftig mensen die meewerken aan het dorpsblad. De redactie laat tegenwoordig het bundelen, vouwen en nieten over aan een drukker. De boekjes komen voortaan kant en klaar aan bij Den Draai, waar drie dames de Kontakten aftellen en gebundeld klaarleggen voor de bezorgers.

750 abonnees
Sjef en Betsie van Ooij offeren vervolgens een halve dag op om de bundels bij de bezorgers te brengen en vervolgens gaan die te voet of op de fiets de abonnees af. Waar het dorpsblad vroeger nog gratis werd verspreid, is er nu gekozen voor een abonnementsvorm. “Met dank aan de bijdrage van lezers en aan de financiële ondersteuning van de vele adverteerders, lukt het de redactie en de bezorgers om maandelijks de boekjes bij zo’n 750 abonnees te bezorgen”, vertelt eindredacteur Martien van Rijt trots.

Voor de prijs hoeven mensen het volgens hem ook niet te laten om het informatieblad te lezen: “Voor het luttele bedrag van zeven euro ontvangen abonnees het Kontakt een jaar lang maandelijks op de deurmat of in de brievenbus. En dat nu dus al veertig jaar!”

Feestelijk diner
Voor de redactie is dat reden om alle vrijwilligers, waarvan velen al op hogere leeftijd zijn, een feestelijk diner aan te bieden in hun ‘clubhuis’ Den Draai. Bij de viering die in september zal plaatsvinden, krijgen de elf jubilarissen die vijfentwintig of veertig jaar actief zijn een bloemetje en misschien ook nog wat meer, zegt Van Rijt.

“Het gaat ons natuurlijk een rib uit het lijf kosten, maar zo’n mijlpaal mag niet onopgemerkt voorbij gaan”, legt de eindredacteur van het Kontakt uit. “Want al die mensen maken het behalen van dit jubileum mogelijk! En daarom zijn we ook zo blij dat we deze week een, voor ons, enorm bedrag op onze rekening bijgeschreven kregen door de Stichting Tiny en Anny van Doorne Fonds. Wat een prachtig jubileum-cadeau!”, glimlacht Martien van Rijt.

103 jaar redactiewerk
Hij is sinds 1989 redactielid en volgde in 2003 Jan van de Mortel op als eindredacteur. Ook Ellen van Berlo, Monique van den Berkmortel, Stefan Aarts en Ineke van der Kaag maken al jaren deel uit van de redactie en samen is het vijftal goed voor 103 jaar redactiewerk.

“Zolang de mensen het Kontakt willen lezen, blijven wij ons inzetten. Met name de mensen op leeftijd binnen onze dorpsgemeenschap zijn trouwe lezers en als het Kontakt een keertje een dag later bezorgd wordt, komen de eerste telefoontjes al direct binnen! Vooral voor deze mensen moet de prijs van het dorpsblad zo laag mogelijk blijven en we zijn onze adverteerders dan ook zeer dankbaar voor hun financiële steun, al die jaren”, zegt Van Rijt.

Foto: dorpsblad Kontakt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen