23.1 C
Deurne
woensdag 17 juli 2024
Home- DeurneGeen McDonalds aan Milhezerweg in Deurne; gemeente keurt aanvraag omgevingsvergunning af

Geen McDonalds aan Milhezerweg in Deurne; gemeente keurt aanvraag omgevingsvergunning af

Bewoners van de Walsberg die vreesden voor een McDonald’s in hun wijk kunnen weer opgelucht ademhalen, want burgemeester en wethouders van Deurne hebben de aanvraag van de fastfoodketen voor een omgevingsvergunning afgekeurd. McDonald’s wilde aan de Milhezerweg op de plek van Zaal Van de Putten een filiaal openen met een drive-thru.

“Naar oordeel van het college is voor de ontwikkeling van een fastfoodrestaurant met drive-thru op deze locatie niet aangetoond dat sprake is van een goede ruimtelijke ordening”, meldt de gemeente maandag.

Protestactie
In januari werd bekend dat McDonald’s al op 22 december van vorig jaar een vergunning had aangevraagd voor de bouw van een restaurant op de hoek van de Milhezerweg en de Langstraat in Deurne. Voor de drive-thru was het de bedoeling dat klanten met hun auto via de Langstraat in en uit zouden rijden om hun bestelling door te geven en op te halen. Rondom het pand wilde McDonald’s ook 61 parkeerplekken aanleggen.

De komst van een vestiging van de fastfoodketen deed veel stof opwaaien. Wijkbewoners in de Walsberg vreesden voor onder meer de toename van verkeer op de toch al drukke Milhezerweg, maar ook voor afval in de wijk en andere overlast. In februari werd ook een protestactie gehouden door de buurtbewoners. Deze bleef niet onopgemerkt, want zelfs de regionale en landelijke media kwam met tv-teams een kijkje nemen in de Walsberg.

‘Extra zorgvuldige beoordeling’
Het college van B&W zegt dat het besluit om de aangevraagde omgevingsvergunning te weigeren, is genomen na een ‘extra zorgvuldige beoordeling’, waarvoor ook juridisch advies is ingewonnen.

“Gedurende de periode waarin wij deze aanvraag behandelden, hebben veel inwoners en andere belanghebbenden zich uitgesproken over het plan. Het college heeft hier met dankbaarheid voor de betrokkenheid en input van alle betrokkenen kennis van genomen, maar tegelijkertijd in haar besluitvorming het plan beoordeeld binnen het eerdergenoemde wettelijke toetsingskader”, zeggen burgemeester en wethouders.

Bestemmingsplannen
Uit hun beoordeling is gebleken dat de aanvraag op een aantal punten strijdig is met de geldende bestemmingsplannen. “Hierbij gaat het om de bouwdiepte van het hoofdgebouw, enkele bouwwerken en gronden binnen de bestemming verkeer die bedrijfsmatig worden gebruikt en drie extra parkeerplaatsen die worden toegevoegd”, aldus B&W.

Omdat er volgens het college geen sprake is van een goede ruimtelijke ordening in de vergunningsaanvraag vinden burgemeester en wethouders dat de komst van een McDonald’s op die plek niet wenselijk is op grond van ruimtelijke argumenten: “Daarom wordt de gevraagde omgevingsvergunning geweigerd en wordt afgezien om gebruik te maken van haar bevoegdheid om af te wijken en besluit daarmee de omgevingsvergunning niet te verlenen.”

McDonald’s kan binnen zes weken bezwaar aantekenen tegen de beslissing van het Deurnese college. Het is niet bekend of de fastfoodketen dit overweegt. Worden er geen bezwaren ingediend, dan wordt het besluit op 6 augustus onherroepelijk.

Lees ook: Nieuwsdossier – McDonald’s in de Walsberg

Foto: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen