18.4 C
Deurne
dinsdag 16 augustus 2022
Home- DeurneGemeente Deurne treft noodzakelijke maatregelen voor coronaproof stemmen in 2021

Gemeente Deurne treft noodzakelijke maatregelen voor coronaproof stemmen in 2021

De gemeente Deurne is bezig om alle noodzakelijke maatregelen te treffen, zodat op 17 maart 2021 de Tweede Kamerverkiezingen coronaproof plaats kunnen vinden. Om deze goed en veilig te kunnen organiseren, hebben gemeenten in september een financiële compensatie gekregen.

De gemeente denkt zelfs aan een drive-in stembureau; dit zou dan worden gerealiseerd op locatie “De As” op de Binderendreef 3 in Deurne. Als inwoners veilig kunnen stemmen, zal hier een stimulerende werking van uit gaan en kan dit de opkomst bevorderen.

De tijdelijke wet Verkiezingen Covid19 biedt richtlijnen voor het inrichten van de stemlokalen en vormt de basis voor de inrichting van de verkiezingen. Alle stemlokalen worden op dit moment geïnventariseerd en gecontroleerd op de volgende punten:  de oppervlakte is groot genoeg zodat kiezers en stembureauleden te allen tijde 1,5 meter afstand kunnen aanhouden, de locatie heeft goede ventilatie en de locatie is toegankelijk voor mindervaliden.

De Nieuwenhof
In verzorgingshuis De Nieuwenhof wordt een bijzonder stemlokaal met beperkte toegang ingericht. Dit betekent dat hier alleen bewoners, personeel en andere personen, die toegang hebben tot het gebouw, kunnen stemmen.

Voor overige inwoners komt er een ander stembureau in Deurne-Centrum in de plaats. Daarnaast verwachten de gemeente vanuit het ministerie meer informatie over de invulling van het poststemmen voor de doelgroep 70+. Verder worden extra stembureaus opgericht om zoveel mogelijk spreiding te creëren.

Communicatie
Zoals bij alle verkiezingen wordt er uitvoerig gecommuniceerd over de bezorging van de stempas, de stembureaus, stemmen per volmacht, enzovoorts. Dit keer wordt er ook volop aandacht besteed aan de coronamaatregelen, ‘coronaproof’ stemmen en de aanwezigheid van andere en/of extra stembureaus, waaronder dus een drive-in. Ook wordt gecommuniceerd om bij klachten niet persoonlijk te komen stemmen, maar bij volmacht. Dit vindt plaatse via de website van de gemeente , het Weekblad voor Deurne, social media en de kandidatenlijst, die huis-aan-huis wordt verspreid. De communicatie start direct na de jaarwisseling. Voor de jaarwisseling wordt al gestart met de werving van stembureauleden en tellers.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen