12.7 C
Deurne
zondag 1 oktober 2023
Home- DeurneGemeente Deurne trekt 1 miljoen euro uit voor energiecompensatie vrijwilligersorganisaties

Gemeente Deurne trekt 1 miljoen euro uit voor energiecompensatie vrijwilligersorganisaties

Gemeente Deurne stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor vrijwilligersorganisaties die geconfronteerd worden met een gestegen energierekening. Deze week gaf de gemeenteraad groen licht voor de subsidie.

Dat ging niet zonder slag of stoot; Onafhankelijke Groep Deurne (OGD), Transparant Deurne en 50Plus diende naar aanleiding van het toekennen van de energiecompensatie een motie in waarbij ze vroegen om een openbare lijst waarin te zien is naar welke verenigingen de verschillende subsidies toegaan. “Wij vinden het niet meer dan vanzelfsprekend dat je op deze manier openheid geeft over wat er met gemeenschapsgeld gebeurt. Veel gemeenten hebben al jarenlang zo’n subsidieregister”, geeft Transparant Deurne aan.

Jaarlijkse lijst
De motie van Onafhankelijke Groep Deurne (OGD), Transparant Deurne en 50Plus werd unaniem aangenomen zodat Deurne binnenkort ook een openbaar subsidieregister krijgt. In de lijst die jaarlijks wordt gepubliceerd, komen alle organisaties te staan met de toegekende subsidieaanvragen en de regelingen waaruit deze betaald worden.

Hogere energieverbruik
De 1 miljoen euro die de gemeente nu verstrekt, is bedoeld om vrijwilligersorganisaties te ondersteunen en tegemoet te komen in de hoge energiekosten in 2023. Een deel van de gestegen kosten wordt vergoed, hierbij gaat het om het verschil tussen het oude en nieuwe tarief. Alleen het hogere energieverbruik dan het prijsplafond kleinverbruik komt voor een tegemoetkoming in aanmerking.

Sociale netwerk
“De vrijwilligersorganisaties zijn van groot belang voor onze Deurnese samenleving. Het gaat bijvoorbeeld om gemeenschapshuizen, sportclubs en muziekverenigingen. Zij hebben een behoorlijk aandeel in het ondersteunen en versterken van het sociale netwerk in een wijk of dorp”, legt wethouder Tom Oomen uit.

Vrijwilligersorganisaties kunnen vanaf 1 februari tot 31 oktober 2023 subsidie aanvragen voor heel 2023. Meer informatie vind je op de website van gemeente Deurne.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen