12.9 C
Deurne
vrijdag 22 september 2023
Home- DeurneGemeente Deurne waarschuwt voor valse email over extra energietoeslag

Gemeente Deurne waarschuwt voor valse email over extra energietoeslag

De Fraudehelpdesk en gemeente Deurne waarschuwen voor een valse e-mail die op dit moment wordt verstuurd en zogenaamd afkomstig is van MijnOverheid. In het bericht staat dat je recht hebt op een extra toezegging op je energietoeslag in verband met de financiële gevolgen van de coronapandemie. Als je klikt op de link in de email kom je op een nepwebsite waar criminelen proberen je gegevens te ontfutselen.

De oplichtingstruc is in basis hetzelfde als bij andere nepmails die worden gestuurd met de huisstijl van MijnOverheid. Ook bij deze mail lijkt het bericht afkomstig te zijn van de echte overheid en wordt er in gemeld dat er een bericht over je energietoeslag klaarstaat in je berichtenbox. Die link leidt alleen niet naar de echte website van mijn MijnOverheid maar naar een omgeving die door de internetcriminelen is nagebootst en sprekend lijkt op de echte website. Overigens stuurt de échte MijnOverheid nooit e-mails met links waar je op moet klikken.

Peelgemeenten
Gemeente Deurne geeft aan dat het kabinet in september 2022 heeft aangekondigd dat de eenmalige energietoeslag in 2023 opnieuw wordt uitgekeerd: “Peelgemeenten voert dit uit voor de gemeente Deurne. Als er meer over bekend is, deelt de gemeente die informatie via haar eigen kanalen.” Hierover wordt dus niet over gecommuniceerd via de berichtenbox van MijnOverheid.

‘Wetswijziging’
De nepmail die nu in omloop is, begint met de tekst: “Vanwege een wetswijziging wordt de energietoeslag van 2023 eerder uitgekeerd. Dit verschilt per gemeente en per huishouden. Meer informatie omtrent de energietoeslag en de wetswijziging vindt u in uw Berichtenbox.” Als je vervolgens in de valse mail op de link van de berichtenbox klikt, kom je dus terecht op een nepsite in de huisstijl van MijnOverheid.

Persoonlijke informatie
Naast de mogelijkheid dat er met het klikken op de link onopgemerkt malware op je pc, tablet of telefoon wordt geïnstalleerd, staat er op de nepsite ook een aanvraagformulier voor de zogenaamde energietoeslag klaar. Je wordt daarin gevraagd een aantal persoonlijke gegevens in te vullen zoals je voor- en achternaam, telefoonnummer, adres, geboortedatum en je rekeningnummer. Maar daar houdt deze oplichtingstruc nog niet op. De internetcriminelen hebben nu alle persoonlijke informatie van je maar hebben nog geen toegang tot je bankrekening.

Verdachte transacties
Omdat je ook je telefoonnummer en je rekeningnummer hebt ingevuld op de nepsite, wordt je even later gebeld door een zogenaamde bankmedewerker die in werkelijkheid een oplichter is die nu al jouw persoonlijke informatie heeft. Deze persoon vertelt je dat hij of zij van een fraudeafdeling is van jouw bank en dat er verdachte transacties hebben plaatsgevonden op jouw rekening.

Gegevens kloppen
De zogenaamde bankmedewerker benadrukt daarbij dat hij of zij jou juist probeert te behoeden voor oplichting en zegt dat het belangrijk is dat er zo snel mogelijk wordt gehandeld om te voorkomen dat er nog meer geld van je rekening wordt weggesluisd. Daarbij noemt de persoon om je vertrouwen te winnen ook allerlei persoonlijke informatie over jou. Die gegevens kloppen ook allemaal want die heb je immers net zelf via de nepsite aan hem of haar toegestuurd.

Pincode
Daarna vraagt de ‘bankmedewerker’ om je pincode zodat hij of zij je rekening zogenaamd kan blokkeren om verdere verdachte transacties te voorkomen. In werkelijkheid heeft de oplichter op dat moment toegang tot je rekening en zal deze beginnen met het leegtrekken van de bankrekening. Banken benadrukken dat zei nooit zullen vragen om een pincode en dat in het geval dit wel gebeurt het altijd om een oplichter gaat.

Heb je deze mail ontvangen, verwijder hem dan onmiddellijk uit je postvak en klik niet op een link, open geen bijlagen en vul geen gegevens in. Met vragen of meldingen over fraude kun je terecht bij de Fraudehelpdesk via www.fraudehelpdesk.nl of telefonisch op 088-786 73 72.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen