12.7 C
Deurne
zondag 1 oktober 2023
Home- DeurneDeurnese bijenhouders houden open dag en starten cursus voor nieuwe imkers

Deurnese bijenhouders houden open dag en starten cursus voor nieuwe imkers

De één rent hard weg als er een bij in de buurt rondvliegt maar de imkers van Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius Peelland in Deurne zijn juist heel erg gesteld op dit heel nuttige insect. Dit jaar hopen ze met de Beginnerscursus Bijenhouden nog meer mensen enthousiast te maken over de wondere wereld van de bijen.

De cursus wordt gegeven in de bijenhal van natuur- en milieucentrum de Ossenbeemd in Deurne en bestaat uit acht theorielessen. In de periode van februari tot en met april krijgen de deelnemers op dinsdagavonden de theorie uitleg en aansluitend van april tot augustus zijn er praktijklessen op zaterdagochtenden. De basiscursus wordt gegeven door erkend bijenteeltleraar Jos van den Heuvel.

Diploma
Na het volgen van de lessen kun je het officiële NBV-diploma behalen en mag je zelfstandig een bijenvolk verzorgen. Als je ook lid wordt van Sint Ambrosius Peelland, krijg je van de organisatie gratis een bijenvolkje om mee te beginnen. Daarmee ben je het eerste jaar ook gratis lid van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) en ontvang je een jaar lang acht keer het vakblad Bijenhouden. De cursus kost 170 euro en is inclusief het lesboek, de NBV brochure Varroabestrijding en koffie of thee op de cursusavonden. Het cursusboek ‘Bijenhouden, hoe doe je dat?’ van Friedrich Pohl moeten de cursisten zelf aanschaffen.

Open Huisdag
Voor degene die niet meteen een eigen bijenvolk onder zijn of haar hoede wil nemen maar wel geïnteresseerd is in de wereld van bijen, houdt St. Ambrosius elke eerste zondag van de maand een Open Huisdag op de Ossenbeemd in Deurne. De eerste van dit jaar is aanstaande zondag 5 februari van 13.00 tot 16.00 uur.

Bloembestuivers
Er zijn op die dag imkers in de bijenhal die je van alles kunnen vertellen over hun ervaringen met bijen. Want veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat 80 procent van alle groenten en fruit er niet zouden zijn zonder bijen. Deze belangrijke bloembestuivers die de vereniging bij de Ossenbeemd houdt, zijn volgens imker Jan Berkers ook mensvriendelijk: “Deze bijen steken eigenlijk niet. Ik werk zelf al jaren zonder pak. Alleen bij het afnemen van de honing is dat wel nodig want dat vinden ze niet fijn.”

Bijenhotel
In de ontvangstruimte van de Ossenbeemd wordt zondag ook een film vertoond over het leven van de honingbij. Kinderen van de basisschoolleeftijd kunnen verder gratis een bijenhotel maken voor de insecten. Er is een imker aanwezig die je instructies geeft over hoe je zo’n hotel in elkaar kunt zetten met kant- en klare materialen. “Thuis kan het opgehangen worden in de tuin en dan zie je in het voorjaar dat er verschillende soorten wilde bijtjes op af komen”, zeggen de leden van de bijenhoudersvereniging.

Inschrijven voor de cursus, kan via het aanmeldingsformulier op www.bijendeurne.nl. Meer informatie kun je krijgen bij Jos van den Heuvel door een mail te sturen naar josvdh@hetnet.nl of door te bellen met 06- 54 908 950. De Open Huisdagen van Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius Peelland vinden plaats bij de Ossenbeemd aan het Haageind 31 in Deurne.

Lees ook: [VIDEO] Wondere wereld van de bijen; ‘Zonder deze beestjes vrijwel geen groenten en fruit’

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen