13.6 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- DeurneGemeente Deurne wil met inwoners criminaliteit aanpakken: ‘Onderbuikgevoel voldoende om melding te...

Gemeente Deurne wil met inwoners criminaliteit aanpakken: ‘Onderbuikgevoel voldoende om melding te doen’

Gemeente Deurne is gestart met het project ‘Samen voor een veilige buurt’. Inwoners hebben afgelopen tijd een envelop met informatie gekregen die ervoor moet zorgen dat burgers actiever worden in het melden van vermoedens van zogeheten ondermijning. Dat is een situatie waarin criminelen en niet-criminelen samenwerken.

“Onze inwoners zijn onze ogen en oren op straat. Zo’n melding kan net dát puzzelstukje zijn dat nog mist in een lopend onderzoek of kan aanleiding geven tot het doen van onderzoek”, zegt burgemeester Greet Buter.

Kritiek
Deurne is niet de enige gemeente waar de campagne van start is gegaan. Ook in Helmond belandde een paar weken eerder de envelop bij alle inwoners in de brievenbus. Dat leidde daar tot kritiek van politieke partij Mi Hellemonders die het project ‘erg link’ noemt.

Wilbert Linders van de fractie vindt dat de oproep om bij alleen een vermoeden al aan de bel te trekken erg ver gaan. Hij zegt dat mensen goed moeten nadenken voor ze iets melden en dat termen als ‘elk vermoeden telt’ klinken alsof er wordt opgeroepen om te gaan ‘klikken’, waarbij straks gebaseerd op een ‘vermoeden’ bijvoorbeeld een vervelende overbuurman onterecht wordt aangegeven.

‘Niet-pluisgevoel’
Toch meldt burgemeester Buter net als haar Helmondse collega Elly Blanksma in de folder: “Een onderbuikgevoel of niet-pluisgevoel over verdachte activiteiten is voldoende aanleiding om een melding te doen. Zo houden we samen Deurne en onze kerkdorpen veilig en maken we het nog prettiger wonen en leven in onze gemeente.” Als voorbeelden van signalen voor criminele activiteiten worden genoemd; ‘de aanloop van mensen op vreemde tijdstippen, anijsachtige, aceton- of hennepgeur of inwoners die een luxe levensstijl vertonen, maar dat niet kunnen betalen vanuit hun bedrijf.’

De zogenoemde ondermijning waarbij onderwereld en bovenwereld zich vermengen, is in de provincie Noord-Brabant een groeiend probleem. Winkels worden bijvoorbeeld gebruikt als dekmantel voor witwaspraktijken of boeren worden verleid om tegen betaling een drugslab in een schuur onder te brengen, zoals in 2021 gebeurde aan de Heitrak in Neerkant.

Drugslab Neerkant
Op het terrein troffen agenten daar toen duizenden liters drugsafval aan. In een gestolen camper die waarschijnlijk werd gebruikt als slaapplaats lag ook een automatisch vuurwapen aangetroffen. Daarnaast stonden op het terrein nog twee andere gestolen auto’s. De hovenier uit Neerkant die zijn terrein verhuurde, kreeg een jaar gevangenisstraf met aftrek van twee maanden voorarrest.

De gemeente Deurne wil met de campagne inwoners bewust maken van de gevaren van ondermijning en ervoor te zorgen dat zij verdachte signalen melden. Dit kan via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of via de website meldmisdaadanoniem.nl. Je kunt ook bellen met 0900-8844. Bij acute noodsituaties is de politie te bereiken via 112.

Foto: Walter van Bussel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen