23.1 C
Deurne
woensdag 17 juli 2024
Home- DeurneGemeente en Ondernemersfonds Deurne ondertekenen convenant: ‘Nu écht van start’

Gemeente en Ondernemersfonds Deurne ondertekenen convenant: ‘Nu écht van start’

De komst van een ondernemersfonds in Deurne heeft een lange aanloop gehad en deed afgelopen jaar veel stof opwaaien, maar nu gemeente Deurne en Stichting Ondernemersfonds gemeente Deurne (OFGD) een convenant hebben ondertekend, kan het fonds echt van start. Vrijdag hebben wethouder Tom Oomen en voorzitter Frank Voss van de stichting hun handtekening gezet onder de overeenkomst, als officiële start van het fonds.

In het convenant is vastgelegd hoe de gemeente en het OFGD gaan samenwerken en staan afspraken over geld en beheer van het fonds. “Met de ondertekening van het convenant en de toekenning van de subsidie is het ondernemersfonds nu klaar om te beginnen met projecten die de economische ontwikkeling van Deurne ondersteunen”, zegt wethouder Oomen.

Verplicht meebetalen
Eigenaren en gebruikers van een niet-woning in Deurne moeten verplicht bijdragen aan het gezamenlijke fonds. Deelnemers betalen mee door een opslag op de onroerendezaakbelasting (OZB). De Deurnese gemeenteraad stemde in oktober vorig jaar in met de komst van het nieuwe initiatief. Voor de aansturing van Ondernemersfonds Deurne is eind februari een stichting in het leven geroepen. Naast voorzitter Frank Voss, vormen Hugo van Osch, Chantal Wentholt en Kurt de Haas het bestuur van het OFGD.

Bedrijven zijn binnen het nieuwe ondernemersfonds opgedeeld in drie gebieden: centrum + wijkeconomie, bedrijventerreinen en het buitengebied. “Voor die laatste groep is een aparte stichting opgericht omdat de situatie daar wezenlijk anders is dan in de andere twee gebieden. Daar zijn andere ideeën en oplossingen nodig”, aldus Frank Voss. De diverse kerkdorpen zijn nog aan het bekijken of zij een eigen trekkingsgebied willen gaan opzetten of dat zij zich aansluiten bij het trekkingsgebied centrum. In Helenaveen is er op maandag 1 juli om 20.00 uur een bijeenkomst voor plaatselijke ondernemers waarbij hier onder andere over wordt gesproken.

Deelnemers beslissen over ‘eigen’ geld
“De deelnemers bepalen samen waaraan ze hun inleg binnen hun eigen gebied besteden”, zegt Voss van het fonds. Binnen elk gebied beslissen de deelnemers ook of ze willen bijdragen aan gebied overstijgende of gemeente brede initiatieven. Bij deze grotere projecten kunnen de deelnemende maatschappelijke organisaties als onderwijs-, sport-, cultuur- en zorgorganisaties in beeld komen.

Niet alleen winkels, kantoren, horecagelegenheden en bedrijfsgebouwen, maar ook scholen, praktijkruimtes, agrarische bedrijfspanden, sportkantines, zorglocaties en musea dragen bij aan het Deurnese ondernemersfonds.

Lees ook: Nieuwsdossier: Verplicht ondernemersfonds in Deurne

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen