14.7 C
Deurne
zondag 28 april 2024
Home- DeurneGemeente gaat oneigenlijk grondgebruik door inwoners en bedrijven in Deurne aanpakken

Gemeente gaat oneigenlijk grondgebruik door inwoners en bedrijven in Deurne aanpakken

Uit onderzoek van gemeente Deurne blijkt dat er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van gemeentegrond door inwoners en bedrijven. In sommige gevallen zijn daar afspraken over gemaakt door aankoop, huur of andere overeenkomsten. Toch zijn er ook een aantal stukken grond zonder toestemming in gebruik. Daar wil de gemeente nu korte metten mee maken.

Dat de ene partij het wel goed heeft geregeld en de andere niet, moet volgens de gemeente afgelopen zijn: “Dit is niet eerlijk. Door met alle inwoners en bedrijvenafspraken te maken over het gebruik van gemeentegrond, behandelen we iedereen gelijk.”

1178 gevallen
Bij het onderzoek dat de gemeente in 2020 deed naar het gebruik van gemeentegrond, bleek dat er 1178 gevallen zijn waarbij inwoners of bedrijven bijvoorbeeld een extra stuk voor hun tuin of agrarische grond gebruiken. Niet al deze personen en organisaties blijken op de hoogte zijn van het feit dat dit stukje grond eigenlijk niet hun eigendom is.

Daarom gaat de gemeente het gebruik van gemeentegrond nu voor alle inwoners en bedrijven beter regelen. “Het gebruik van gemeentegrond zonder toestemming is ongewenst, omdat het tot ongelijke behandeling van inwoners en bedrijven leidt. Sommige inwoners en bedrijven hebben al afspraken, anderen niet”, aldus het college.

Biodiversiteit
Ook heeft de gemeente de plicht om hun eigendommen te beschermen: “Door het regelen van het grondgebruik voldoen we aan deze plicht. Daarnaast hebben veel stukken grond een vaste bestemming, zoals het bevorderen van biodiversiteit, het beperken van wateroverlast, onderhoud van kabels en leidingen, of in het kader van verkeersveiligheid.”

Voor inwoners en bedrijven die nog geen afspraken hebben gemaakt, komen er volgens het college verschillende mogelijkheden om de gemeentegrond te kunnen blijven gebruiken: “Sommigen kunnen de grond die zij gebruiken, kopen. Anderen kunnen via een gebruikersovereenkomst en bijbehorende vergoeding de grond blijven gebruiken.”

Teruggeven
Het college zegt dat er vanwege verschillende redenen voor sommige inwoners en bedrijven geen mogelijkheid is om door te gaan met het grondgebruik: “Zij moeten deze teruggeven aan de gemeente. Het beleid rondom het gebruik van gemeentegrond is geactualiseerd.”

Om alle 1178 gevallen te behandelen en er een definitieve afspraak over te maken met de gebruikers, wordt nog een flinke klus. Het college verwacht dat het uitvoeren van dit project zo omvangrijk is dat het niet binnen de beschikbare ambtelijke capaciteit kan worden uitgevoerd. “Daarom zal er een aanbestedingstraject worden gestart om een extern bureau deze opdracht te laten uitvoeren. We streven ernaar om het project in samenwerking met het externe bureau dit voorjaar te starten”, aldus het college.

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen