13.3 C
Deurne
donderdag 22 februari 2024
Home- DeurneGemeente pompt water weg op wegen en fietspaden in Deurne om gladheid...

Gemeente pompt water weg op wegen en fietspaden in Deurne om gladheid te voorkomen tijdens vorstperiode

Door de vele regen en hoge waterstanden staat er water aan de randen van verschillende wegen en op fietspaden in Deurne. Om te voorkomen dat deze plekken komend weekend bevriezen en er gladheid ontstaat, worden de wegen en fietspaden drooggemaakt.

Voor zondag wordt verwacht dat de minimumtemperaturen zakken tot onder het vriespunt. “Op zo’n 10 plekken in de gemeenten pompen we daarom nu water weg. We hopen zo ongelukken te voorkomen”, meldt de gemeente.

‘Stand-by’
Waterschap Aa en Maas zegt er op dit moment alles aan te doen om ervoor te zorgen dat het water zoveel mogelijk uit de regio wordt afgevoerd. Daarbij zijn er twee waterbergingen die op ‘stand-by’ staan, om ingezet te worden als dat nodig is.

Het gaat daarbij om de bergingen Diesdonk bij Helmond/Asten en Ham-Havelt bij Veghel. Die laatstgenoemde werd tijdens de kerstdagen ook al eens ingezet, om wateroverlast te helpen voorkomen. Omdat de bodem door alle neerslag inmiddels zo vol en verzadigd is, zorgt elke bui meteen voor meer afvoer én dus hogere waterstanden. Het bergingsgebied Starkriet is nu al voor een deel ingezet.

Afvoerpiek
“Door alle regen verwachten we opnieuw een piek in de hoeveelheid water die we moeten verwerken. We kunnen momenteel nog altijd goed afvoeren op de Maas, ondanks dat de waterstand in de rivier naar verwachting flink gaat stijgen. De afvoerpiek komt op 6 januari ons werkgebied binnen”, meldt het waterschap.

De stijging van de Maas heeft volgens Aa en Maas te maken met de neerslag die de afgelopen tijd is gevallen in Frankrijk en de Ardennen en uiteindelijk in de Maas terechtkomt. “Die situatie houden we natuurlijk scherp in de gaten. Na vrijdag wordt het weer waarschijnlijk wat gunstiger en lijken de dagen wat droger te worden”, aldus het waterschap.

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen