9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneGemeente wil duurzame bedrijven in Deurne belonen met stimuleringsprijs ‘De Groene Pluim’

Gemeente wil duurzame bedrijven in Deurne belonen met stimuleringsprijs ‘De Groene Pluim’

Om Deurnese bedrijven te motiveren om duurzaam te ondernemen, wil de gemeente elke twee jaar de stimuleringsprijs ‘De Groene Pluim’ uit gaan reiken. In 2023 werd de onderscheiding aan 21 bedrijven en organisaties in ons land toegekend door gemeenten die al deelnemen aan het landelijke initiatief. 

“We verwachten de eerste ‘Groene Pluim’ uit te kunnen reiken in het derde kwartaal van 2024”, zegt Wethouder Tom Oomen. De prijs wordt door een onafhankelijke stichting toegekend aan een bedrijf dat tenminste voldoet aan vier criteria op basis van de zogeheten Sustainable Development Goals (SDG). Dit zijn zeventien wereldwijde doelen waaraan Deurne sinds november 2014 ook bijdraagt als Global Goals gemeente.

Eigen doelen
Deze ‘goals’ moeten ervoor zorgen dat er een einde komt aan klimaatverandering, extreme armoede, ongelijkheid en onrecht. “Ook hebben we onze eigen doelen”, zegt Oomen. “Onze kernopgave Duurzamer Deurne en 49% minder CO2-uitstoot in 2030. Het bedrijfsleven kan een grote bijdrage leveren aan deze opgaven.”

Om in aanmerking te komen voor de prijs moet het bedrijf voorzien in eerlijk werk en economische groei. Verder moet er sprake zijn van verantwoorde consumptie en productie, moet er klimaatactie plaatsvinden en dient er te worden ingezet op partnerschap om doelstellingen te bereiken. Ook moet het bedrijf bereid zijn om haar kennis en ervaring te delen en uit te dragen naar andere bedrijven.

Evalueren
De gemeente wil na een jaar bekijken hoe de prijsuitreiking is verlopen en daarna beslissen of de onderscheiding voortaan elke twee jaar word uitgereikt. “Afhankelijk van het effect van de uitreiking van de prijs evalueren we of we er in de jaren daarna nog mee door willen gaan. De kosten worden gedekt uit bestaand budget”, aldus wethouder Oomen.

Foto: De Groene Pluim/Edwin Wiekens

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen