12.5 C
Deurne
donderdag 23 mei 2024
Home- DeurneGemeente wil nieuw Deurnes zwembad aan Vloeieindseweg in St. Jozefparochie

Gemeente wil nieuw Deurnes zwembad aan Vloeieindseweg in St. Jozefparochie

De meest ideale plek voor het nieuwe zwembad in Deurne is volgens de gemeente het terrein tussen de Vloeieindseweg, Beukenstraat en het Knoflookpad. Uit een onderzoek naar vier potentiele locaties blijkt die in de Sint Jozefparochie de meeste mogelijkheden te bieden voor een scenario met twee zwembassins.

“Het perceel is twee keer groter dan benodigd voor de voetprint van het zwembad en externe voorzieningen zoals de verkeersontsluiting, parkeren en voor onder andere toepassing van duurzame energieopwekking en -opslag. Dit geeft de gemeente de kans om alle voorzieningen beter in te passen”, zegt wethouder Tom Oomen.

Voorkeursrecht
Voor de plannen moet Deurne dan wel eerst de grond in bezit krijgen want die is nu nog niet eigendom van gemeente. Grondeigenaren hebben daarom vorige week een brief gekregen waarin de gemeente aankondigt dat het voorkeursrecht gevestigd is op deze percelen. “Dat betekent dat als de eigenaren van deze stukken grond het willen verkopen, zij dit eerst aan de gemeente moeten aanbieden. Hiermee voorkomen we dat de prijs opgedreven wordt”, legt Oomen uit.

Het terrein tussen de Vloeieindseweg, Beukenstraat en het Knoflookpad is volgens de gemeente niet alleen een prima plek voor het nieuwe zwembad. “Deze locatie is qua oppervlakte en door zijn ligging nabij onderwijs- en sportvoorzieningen ook geschikt om andere maatschappelijke voorzieningen te vestigen”, zegt Oomen. Hiervoor wil de gemeente het liefst ook het naastgelegen perceel in handen krijgen.

KDO Deurne
Het is nog niet duidelijk om welke voorzieningen het gaat, maar voorzitter Leo Cuijpers van KDO Deurne ziet op deze locatie ook mogelijkheden voor de gymnastiek- en turnvereniging. “Wij zijn al een paar jaar op zoek naar een definitief onderkomen voor onze club. Het plan hebben we al klaar liggen, we hebben alleen grond nodig.”

Daarvoor leek vorig jaar een oplossing gevonden te zijn op het terrein bij de Vlieger in de Koolhof in Deurne. “Dat ging toen niet door omdat de gemeente dat niet zag zitten, dus hopelijk leveren de plannen in de Sint Jozefparochie wel iets voor ons op. We hebben al langer een aantal locaties op het oog die voor ons in aanmerking komen, zoals dichtbij de Kranenmortel of in dit geval dichtbij de atletiekbaan, SJVV en het scholenvierkant zodat combinaties met andere organisaties mogelijk zijn”, legt Cuijpers uit.

Bestemmingsplan
De gemeente gaat komende tijd aan de slag met de voorbereidingen voor de aanpassingen van het bestemmingsplan voor het terrein tussen de Vloeieindseweg, Beukenstraat en het Knoflookpad. “Als de percelen in gemeentelijk bezit zijn, kunnen er concretere plannen voor de bouw van het zwembad gemaakt worden”, zegt wethouder Tom Oomen.

Er wordt in Deurne al jaren gepraat over een nieuw zwembad. Renovatie van De Wiemel aan de Molenstraat of een nieuwe zwembad op dezelfde plek bleken eerder geen haalbare kaart volgens de wethouder: “De kosten van nieuwbouw zijn hoger dan de kosten van renovatie. Renovatie vraagt echter ook om een flinke investering waarbij het bestaande en verouderde zwembad uiteindelijk niet volledig aan de huidige wensen en eisen gaat voldoen. Zeker niet wat betreft duurzaamheid. De houdbaarheid is dan maximaal 20 jaar.”

12 miljoen
In maart van vorig werd besloten dat er definitief een nieuw zwembad op een nieuwe locatie in Deurne moest komen. Tegelijkertijd werd het plan voor cofinanciering losgelaten, met als gevolg dat het budget voor het nieuwe zwembad verhoogd moest worden met 5 miljoen euro. Daarmee stegen de oorspronkelijk geraamde kosten van 6,8 miljoen naar ongeveer 12 miljoen euro.

De bedoeling was eerder om extra geld bij elkaar te sprokkelen door middel van cofinanciering, waarbij de gemeente samen met zwembadeigenaar Laco op het terrein aan de Molenstraat nieuwbouwhuizen zou realiseren.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen