16.2 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- Deurne Moeder Ilse en zonen rijden mee als chauffeurs in Peelland Truckrun;...

[VIDEO] Moeder Ilse en zonen rijden mee als chauffeurs in Peelland Truckrun; ‘Prachtig om mensen zo blij te maken’

De 33ste editie van de Peelland Truckrun is zondagochtend van start gegaan. Rond 11.00 uur startten de luid claxonnerende vrachtwagens hun 50 kilometer lange rit, waarbij jaarlijks bijna 200 mensen met een beperking mee kunnen rijden als passagier in een truck. Bijzonder is dat er deze keer drie vrachtwagens meereden met chauffeurs die allemaal afkomstig uit één gezin. Moeder Ilse de Groot en haar twee zonen Kris en Niek bestuurden bij de Peelland Truckrun elk één van de grote indrukwekkende voertuigen.

“De Peelland Truckrun is een geweldig initiatief, het maakt zoveel mensen enorm blij. Zowel de toeschouwers langs de weg genieten, maar natuurlijk vooral de meerijders in de cabine. Als je dan op het industrieterrein wegrijdt en je ziet al die mensen, dat is echt wel een kippenvelmoment”, zegt Ilse de Groot.

Trots
Vader en opa Toon Elbers is apetrots op zijn dochter en twee kleinzonen die zondag alle drie meerijden: “Ze hadden zelf niet zo de behoefte om in de spotlight te staan, maar ik vind het toch wel speciaal.” Daarom nam hij contact op met onder meer DMG om aandacht te besteden aan het bijzondere chauffeursdrietal.

Zondagochtend staat hij op de startplaats van de vrachtwagens bij Spuiterij Munsters klaar om de door hem ingeschakelde media ontvangen en richting zijn dochter en kleinzonen te begeleiden. “Ze verschoten zich rot, geweldig leuk om ze zo te kunnen verrassen. En dan moet de rit nog beginnen!”, zegt Toon.

PSV
De grootvader kreeg andersom ook meteen een onverwacht verzoek van zijn dochter om mee te rijden met de truckrun. “Degene die bij Ilse in de cabine mee mocht, was een enorme fan van Max Verstappen en PSV en daar heeft mijn dochter wat minder mee dan ikzelf. Dus ik kon meerijden op de derde zitplaats en gezellig kletsen met de bijrijder tijdens de rit.”

De vrachtwagens waar Ilse, Kris en Niek mee rijden zijn van Elgran Logistic Training uit Bakel. Moeder Ilse is getrouwd met Dorus de Groot die eigenaar is van het rijopleidingsbedrijf. Zoon Kris had al een keer eerder meegereden met de Peelland Truckrun, maar dit keer was het voor het eerst dat ze met z’n drietjes een vrachtwagen bestuurden bij de truckrun.

Netjes gereden
Het was nog even de vraag of het wel zou lukken dat Ilse en haar beide zonen konden deelnemen, want pas sinds afgelopen vrijdag zijn ze alle drie in bezit van een vrachtwagenrijbewijs. “Niek heeft afgelopen vrijdag pas zijn groot rijbewijs opgehaald bij het gemeentehuis en rijdt nu al mee met de truckrun. De organisatie liet ons weten dat hij heel netjes heeft gereden”, vertelt Toon Elbers na afloop. Zijn andere kleinzoon is al wat langer in bezit van een vrachtwagenrijbewijs. “Kris heeft nu 3 jaar zijn groot rijbewijs en mijn dochter twee jaar.”

Dat behalen van het vrachtwagenrijbewijs begon voor moeder Ilse aan de keukentafel. “Nadat mijn zoon Kris het groot rijbewijs had gehaald, werd er op een gegeven moment aan de keukentafel door de mannen gegrapt; ‘moeder nu jij nog’. Die dachten natuurlijk dat mij dat niet zou lukken, maar ik heb het groot rijbewijs in één keer gehaald”, zegt Ilse trots.

Veel voldoening
Tegenwoordig werkt ze bij het bedrijf van haar man waar verschillende rijopleidingen worden gegeven, maar vroeger is ze ook werkzaam geweest in de zorg voor gehandicapten bij ORO Het Rijtven. Vanuit die ervaring wist ze al langer hoe enorm veel de deelnemers van de Peelland Truckrun genieten van de rit in de vrachtwagens. “Dat is echt prachtig om mee te maken. Om hen zo blij te zien geeft heel veel voldoening op zo’n dag”, zegt Ilse. “Ze hebben zoveel lol, dat is heel bijzonder.”

Ook voor Toon was de rit als tweede bijrijder een speciale ervaring: “Ik heb het nu ook eens kunnen meemaken als passagier, want als chauffeur heb ik zelf in het verleden ook truckruns gereden in Deurne en Valkenswaard. Het is heel indrukwekkend om mee te maken als je al die mensen langs de weg ziet zwaaien en naar ons lachen. Degene die bij ons meereed kwam gewoon letterlijk handen tekort om naar iedereen terug te kunnen zwaaien.”

Tekst gaat verder onder de video.

Het was zondag de 33ste keer dat de trucks in een lange stoet door Deurne, Asten, Someren, Liessel en Bakel reden. Het evenement wordt jaarlijks gehouden door KansPlus Asten Someren Deurne en GeJeJong De Wik Deurne. Na de rit van ongeveer drie en een half uur kwamen de deelnemers zondagmiddag rond 15.00 uur weer terug in Deurne bij Spuiterij Munsters.

Foto: Josanne van der Heijden/Harold van der Burgt/Martien van Dam

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen