4.5 C
Deurne
zaterdag 24 februari 2024
Home- DeurneGemeente zet schapen in voor begrazing Heiakkerpark en Kasteeltuin Deurne

Gemeente zet schapen in voor begrazing Heiakkerpark en Kasteeltuin Deurne

De gemeente zet deze zomer op verschillende plekken in het Heiakkerpark en de Kasteeltuin in Deurne Heideschapen in voor de begrazing van grasvelden. Woensdagmiddag werden de eerste dieren afgeleverd in het park. Wethouder Helm Verhees was aanwezig om belangstellenden te informeren over de inzet van de schapen.

De beesten staan in het begin nog wat verder van de huizen en mensen zodat ze kunnen wennen aan de omgeving. Daarna worden ze telkens verplaatst naar een nieuwe plek waar ze weer aan de slag kunnen om de vegetatie te kortwieken.

Duurzamer
De reden dat de gemeente begrazing door schapen laat doen, is dat deze manier duurzamer en milieuvriendelijker is dan het maaien en afvoeren met bosmaaiers en tractors. Hierdoor is er minder uitstoot van CO² en is er meer ruimte voor biodiversiteit en beleving.

Voldoende ruimte
De plekken waar de schapen grazen, worden tijdelijk afgezet. Hierdoor blijft altijd voldoende ruimte vrij toegankelijk om honden uit te laten, te sporten of te wandelen. Wel wordt gevraagd om je hond aan te lijnen om te voorkomen dat de schapen worden opgejaagd. De dieren mogen niet worden bijgevoerd omdat dit kan leiden tot ziekte. De afrastering met netten rond de schapen staat onder stroom en kan bij aanraking een schok geven. Er zijn bordjes geplaats die voorbijganger waarschuwen voor het schrikdraad.

Schapenherder
De dieren die worden ingezet, zijn afkomstig van schapenhouderij Mennen uit Helenaveen. Het bedrijf zorgt met een professionele schapenherder en werkhond dat de schapen regelmatig tussen de verschillende percelen worden verplaatst.

Foto: Eric Senders

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen