13.7 C
Deurne
maandag 25 september 2023
Home- DeurneGemeenten gaan samen arbeidsmarkt in regio Helmond-De Peel versterken

Gemeenten gaan samen arbeidsmarkt in regio Helmond-De Peel versterken

De samenwerkende gemeenten in de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel hebben vorige week donderdag een regionaal arbeidsmarktplan gepresenteerd voor de periode 2023-2027. Het plan moet de basis vormen voor verdere samenwerking aan een meer duurzame en inclusieve arbeidsmarkt in de gemeenten Deurne, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek, Asten en Someren.

De Helmondse wethouder Martijn de Kort legt als voorzitter van de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel uit dat ons gebied voor grote uitdagingen in de arbeidsmarkt staat, maar dat er ook mooie kansen liggen: “De wereld om ons heen verandert in een razend tempo, deze regio ontwikkelt zich heel snel en op heel veel vlakken. Er is sprake van krapte op de arbeidsmarkt en tegelijkertijd zijn er nog mensen die moeite hebben om een baan te vinden. Als arbeidsmarktregio willen we graag dat iedereen mee kan doen, aan het werk komt en blijft. Dat is waar we voor gaan. Om mensen aan het werk te helpen en te houden, en om een leven lang ontwikkelen mogelijk te maken.“

Stevige aanpak
In de regionale arbeidsmarkt werken verschillende organisaties al jaren samen in sectoren als de overheid, onderwijs, werkgevers en werknemers. Het regionaal arbeidsmarktplan voor de komende vier jaar sluit aan bij de al bestaande samenwerkingen en moet zorgen voor een duidelijke gezamenlijke koers. Die is volgens de samenwerkende gemeenten nodig omdat de maatschappelijke ontwikkelingen vragen om een stevige aanpak.

‘Krapte wordt groter’
“De krapte op de arbeidsmarkt is ook in deze regio groot, zeker in bepaalde sectoren zoals techniek, zorg en IT. We verwachten dat deze krapte alleen maar groter wordt door ontwikkelingen als de energietransitie en de landbouwtransitie maar ook vergrijzing en ontgroening”, zeggen de gemeenten. Maatschappelijke ontwikkelingen leiden volgens hen bovendien tot een ander perspectief op arbeidsmarktvraagstukken: “We willen de komende regionale groei in inwoners, voorzieningen en banen als kans benutten om iedereen mee te laten doen. Met een gezamenlijke aanpak versterken we onze arbeidsmarktregio.”

Leven lang ontwikkelen
De gemeenten noemen in het plan verschillende ambities zoals het aantrekken, behouden en ontwikkelen van talent in en voor de regio. Ook moet de samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven worden versterkt en het principe van ‘je leven lang ontwikkelen’ worden gestimuleerd. De gemeenten willen ook het MKB ontzorgen bij bijvoorbeeld het behouden en aantrekken van passend personeelstalent. Daarnaast moet de dienstverlening aan werkenden, werkzoekenden en werkgevers op een meer klantgerichte en vraag-gestuurde manier worden georganiseerd.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen