10.4 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneGemeenteraad akkoord met extra maatregelen spoortunnel; eerste schop kan in de grond

Gemeenteraad akkoord met extra maatregelen spoortunnel; eerste schop kan in de grond

Tijdens de raadsvergadering dinsdagavond 28 september in Deurne, ging de hele raad akkoord met de extra maatregelen om de geluidsoverlast rondom de toekomstige spoortunnel te beperken. Dat betekent dat de eerste schop de grond in kan, al zal dat nog wel een tijdje duren vertelde wethouder Helm Verhees eerder in een interview bij DMG Radio: “We zijn voor een heel groot gedeelte afhankelijk van de planning van ProRail. Daar komt echt nog een heleboel bij kijken voor we kunnen starten maar daarna is het wel de bedoeling dat het binnen een jaar klaar is.”

Verschillende partijen gaven tijdens de gemeenteraadsvergadering wel aan het jammer te vinden dat er nu pas aanpassingen worden gedaan, pas ná klachten van omwonenden. Benny Munsters van het CDA: “We hebben gezien dat de gevolgen van de komst van de tunnel onvoldoende zijn meegenomen voor het gevoel van de buurt. We hebben later als commissie en ook als raad meegegeven aan de wethouder, ga hiermee aan de slag. En blijkbaar lukt het dan wel. Een pakket maatregelen waarin de buurt gekend is, al is het achteraf.”

Fiks krediet
Ook geeft Munsters aan dat het CDA in principe akkoord gaat met de 500.000 euro die nu gereserveerd zijn voor het pakket maatregelen maar dat het beter zou zijn als de aanpassingen binnen het originele budget van de spoortunnel hadden kunnen vallen. “Er wordt toch een fiks krediet gevraagd. Hoe mooi zou het zijn als het binnen het bestaande budget zou kunnen? We willen die uitdaging nog eens meegeven aan de wethouder om daar nog eens kritisch naar te kijken en kom nou eens een keer goed voor de dag en verras ons”, legt Munsters uit. Ook Tom Oomen van VVD Deurne vindt het een flinke investering: “Maar dat is het ons dubbel en dwars waard. De geluidswallen die er komen, verminderen de geluidsoverlast en de nieuwe rotonde verbetert de verkeersveiligheid.”

Communicatie
Frank van Tilburg van Transparant Deurne is tevreden met het uiteindelijke pakket maar heeft wel vragen over de manier van de communicatie met de omwonenden door de gemeente. “Wethouder Verhees heeft op 15 maart 2018 contact gehad met de bewoners van de Frans Babylonstraat, het volgende gesprek daarna is geweest in augustus 2020. Dus daar heeft twee en een half jaar tussen gezeten. Die mensen hebben een heleboel verwacht, die denken dat ze worden meegenomen in het proces. Nee, ze werden uiteindelijk gedwongen om een zienswijze in te dienen. Dát heeft er voor gezorgd dat er na breed contact met verschillende politieke partijen dit pakket voor ligt.”

Oren laten hangen
Munsters van het CDA benadrukt ook dat de wethouder te veel roept dat de extra maatregelen wettelijk gezien, niet hoeven maar dat ze er nu wel komen voor de omwonenden. “Het hoeft niet, maar we doen het dan toch. Dat klinkt dan een beetje alsof we dan maar onze oren alleen maar laten hangen naar de buurt. Doe je dat dan alleen voor de buurt of doe je dat vanuit de intrinsieke overtuiging dat je daar uiteindelijk een beter woon-leefklimaat kunt creëren?”

Nadat eerder de plannen voor de tunnel op 1 juni van dit jaar door de gemeenteraad waren goedgekeurd, lieten omwonenden weten dat ze naar de rechter zouden stappen. Ze hadden onvoldoende vertrouwen dat er afdoende maatregelen zouden worden getroffen. De gemeente komt de buurt nu tegemoet met dit pakket extra maatregelen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen