7.7 C
Deurne
dinsdag 23 april 2024
Home- DeurneLandelijke onderwijsstaking zorgt voor gesloten schooldeuren

Landelijke onderwijsstaking zorgt voor gesloten schooldeuren

Afgelopen week werd door AOb en FNV Onderwijs en Onderzoek actie gevoerd voor meer investeringen in het onderwijs. Die week werd vandaag afgesloten met een landelijke onderwijsstaking. Het was voor het eerst dat leerkrachten op alle onderwijsniveaus tegelijk staakten. Ook in Deurne en omgeving bleven veel klaslokalen leeg.

Investeringsplan
De datum waarop de staking is gepland, was een bewuste keuze omdat de AOb vlak voor de provinciale staten verkiezingen (op 20 maart) kracht wil bijzetten dat er een investeringsplan nodig is voor het onderwijs.
Vanwege relatief lage lonen en een zeer hoge werkdruk is er een lerarentekort in ons land. Economen stellen dat dit slecht is voor de maatschappij en een belemmering voor economische groei. Toch wordt er door het Rijk onvoldoende extra geld vrijgemaakt. En dat moet anders vindt de AOb. Er moet nog deze kabinetsperiode een start worden gemaakt met investeren.

Wel of niet staken
Het is niet vanzelfsprekend dat stakende leerkrachten doorbetaald krijgen door hun werkgever. Diverse besturen (waaronder PRODAS) kiezen ervoor om dit geld apart te leggen voor investering in het onderwijs. AOb stelde een tegemoetkoming beschikbaar voor leden.
‘Ik ben verantwoordelijk voor de kinderen en nu laat ik hen in de steek omwille van iets dat wordt gezien als eigenbelang.’ vertelt een basisschoolleerkracht ‘Toch heb ik ervoor te kozen vandaag mijn werk neer te leggen, júist voor de kinderen, voor hun toekomst. Maar gemakkelijk vond ik het niet, ik voelde me stout.’

Malieveld
Veertigduizend leraren verzamelden zich op het Malieveld om hun boodschap te verstevigen.
Hoewel Rutte vanmiddag in zijn wekelijkse persconferentie meldde dat er niet meer geld kan worden vrijgemaakt dan de €1,4 miljard die al eerder is toegezegd, heeft de staking in ieder geval opgeleverd dat de aandacht weer is gevestigd op het onderwerp.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen