Staatsbosbeheer start eind juli met het verwijderen van gevaarlijke bomen in de Deurnsche Peel en de Mariapeel. Het gaat hierbij om twee soorten werkzaamheden, te weten de kap van door de recente brand aangetaste bomen langs wegen en paden en de kap van dode fijnsparren.
Aangetaste bomen door brand
De brand die de afgelopen maanden woedde in de Deurnsche Peel is gelukkig onder controle, maar er is wel een hoop schade aan onder andere bomen. Door de brand in de veenbodem is bij veel bomen het wortelstelsel aangetast. Een adviesbureau heeft in opdracht van Staatsbosbeheer de bomen langs wegen en paden beoordeeld op veiligheid. De bomen die een mogelijk risico vormen en kunnen omvallen zijn een aantal weken geleden gemarkeerd met een stip, en worden eind juli verwijderd. Eerder trof ook de Waterschap Aa en Maas dezelfde maatregelen.
Verwijderen fijnsparren
Daarnaast wordt de in februari aangekondigde kap van dode bomen, voornamelijk fijnsparren, in het Broemeerbos en langs de Koolweg hervat. De dode bomen worden instabiel en kunnen gemakkelijk omvallen. Er is al meerdere malen zorg uitgesproken door omwonenden. Eerder konden de werkzaamheden niet doorgaan in verband met ongunstige bodemomstandigheden en het broedseizoen. Op de locaties waar de fijnsparren weggehaald zijn komt weer nieuw bos, door natuurlijke verjonging of door nieuwe inheemse bomen en struiken aan te planten waar mogelijk.
De werkzaamheden duren naar verwachting enkele dagen.