11.2 C
Deurne
vrijdag 3 mei 2024
Home- DeurneGezin in Deurne ontsnapt ter nauwer nood aan koolmonoxidevergiftiging

Gezin in Deurne ontsnapt ter nauwer nood aan koolmonoxidevergiftiging

Een gezin in de Roothaertstraat in Deurne is donderdagavond ter nauwer nood ontsnapt aan een koolmonoxidevergiftiging die waarschijnlijk werd veroorzaakt door een cv-ketel.

Buren hoorden rond 22.00 uur alsmaar een pieptoon die uiteindelijk afkomstig bleek te zijn van een CO-melder uit het naastgelegen huis. Toen de buurman het naast hem wonende gezin wilde waarschuwen, bleek dat de buren al net naar buiten waren gegaan omdat één van de bewoners zich niet lekker voelde.

De brandweer heeft binnenshuis gemeten op koolmonoxide. Omdat er sprake was van hoge waarden heeft de brandweer de woning gelucht met behulp van een ventilator, waarna het gezin na ongeveer een half uur terug naar binnen mocht. Uit voorzorg is de cv-ketel uitgeschakeld.

Niet verplicht
Hoewel een CO-melder niet verplicht is, raadt de brandweer het wel sterk aan om er één of meerdere te plaatsen. Zo’n melder is het enige middel dat je kan waarschuwen bij een te hoge concentratie koolmonoxide in je woning. Een CO-melder geeft dan een alarmsignaal omdat dit gas zéér dodelijk is en je het niet kan ruiken, voelen, proeven of zien.

Deze melders worden vaak verward met een CO2-melder. Die geeft aan wanneer je een ruimte beter moet ventileren. De voornaamste bron van CO2 in huizen komt van het ademhalingsproces. Mensen ademen zuurstof in en ademen CO2 uit en wanneer er veel mensen in een gesloten ruimte zijn en er onvoldoende ventilatie is, kan hierdoor het CO2-niveau snel te hoog liggen.

Teveel CO2 kan leiden tot concentratieproblemen, gezondheidsklachten en kan ziektekiemen verspreiden, maar is niet te vergelijken met de dodelijke koolmonoxide waar een CO-melder voor waarschuwt.

Lees ook: Koolmonoxide is levensgevaarlijk: koop een CO-melder (of een kanariepietje)

Foto: DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen