11.6 C
Deurne
vrijdag 24 mei 2024
Home- DeurneGezond eten centraal in Deurne tijdens Dutch food week met wereldmaaltijd en...

Gezond eten centraal in Deurne tijdens Dutch food week met wereldmaaltijd en burgemeestersontbijt

Weet jij hoe de groenten die je eet, worden gekweekt? Of waar het stukje vlees of vis op je bord vandaan komt? Tijdens de Dutch Food Week wil de agrifood-sector mensen bewuster maken van de waarde van voedsel. Ook in Deurne wordt aandacht besteed aan de nationale actie, die plaatsvindt van 7 tot en met 14 oktober.

Dit gebeurt onder andere met de wereldmaaltijd, die het platform Global Goals samen met leerlingen van het Hub van Doornecollege bereidt en het burgemeestersontbijt dat een aantal leerlingen van basisschool Tijl Uilenspiegel krijgen in het gemeentehuis.

Waardering
De organisatie van Dutch Food Week zegt dat een economisch gezonde en duurzame bedrijfstak alleen kan bestaan als de maatschappij ook betrokken is bij die sector: “Zo ontstaat wederzijdse waardering, begrip en uiteindelijk gewenst gedrag, in wat we eten, hoe we eten, met waardering voor boer, tuinder, teler en visser en respect voor onze leefomgeving.”

Van boer tot visser en van kok tot onderzoeker; alle partijen binnen de sector die zich bezighouden met de productie of verwerking van voedsel doen mee aan de actieweek met als thema: Weet wat je eet.

Chef-kok
Ook burgemeester Greet Buter van gemeente Deurne is aanwezig bij twee lokale initiatieven in de Dutch food week. Ze zegt erg uit te kijken naar de wereldmaaltijd die komende maandag wordt bereid door chef-kok Roel Verhees van restaurant Clouds in Deurne, in samenwerking met docent René Teeuwen van IVO Deurne en zijn leerlingen van de opleiding Horeca, Bakkerij, Recreatie (HBR) en platform Global Goals: “Wat ze allebei belangrijk vinden is dat goed en gezond eten lekker is en voor iedereen bereikbaar. De leerlingen gaan samen met een professionele chef-kok aan de slag, dus dat belooft iets bijzonders te worden.”

Ook op de agenda van burgemeester Buter staat een speciaal ontbijt samen met een klas van basisschool Tijl Uilenspiegel in het Huis voor de samenleving. Op vrijdag 13 oktober krijgen 29 kinderen uit groep 5 van de school een burgemeestersontbijt. “Dat gaat zeker heel gezellig worden. Het is een goed idee om al jong met kinderen te praten over goed en lekker eten”, zegt Greet Buter.

Te duur of ingewikkeld
De burgemeester zegt dat goed en gezond eten een stuk eenvoudiger klinkt dan het is. “Soms is het simpelweg te duur of te ingewikkeld. Het feit dat ook in Deurne gezinnen gebruik moeten maken van de voedselbank, laat dat zien. Fijn dat we een voedselbank hebben, verdrietig dat die nodig is”, concludeert Buter.

Ook kan een te drukke agenda een rol spelen in te weinig gezond eten. Een druk gezinsleven in combinatie met een fulltimebaan kan ervoor zorgen dat mensen het zich gemakkelijk maken en kiezen voor een minder gezonde maaltijd, zoals bijvoorbeeld fastfood.

Bij de activiteiten van Dutch Food Week is naast gezonde voeding ook de versterking van de relatie tussen boer en burger één van de doelen. Hieraan wordt aandacht besteed tijdens de opening van de Dutch Food Week en met de Bedank De Boer Dag, de provinciale Waar-de-Ring en Let’s Grow Together.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen