17.1 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneGratis materiaal moet Deurnenaren aanzetten tot asbestverwijdering tijdens actiemaand

Gratis materiaal moet Deurnenaren aanzetten tot asbestverwijdering tijdens actiemaand

Gemeente Deurne wil met de Maand van de Asbestvrije Schuur inwoners extra motiveren om zelf aan de slag te gaan met het verwijderen van asbestdaken op schuren, garages en andere bijgebouwen. Hiervoor zijn van 9 oktober tot en met 3 november gratis beschermende kleding en verpakkingsmateriaal verkrijgbaar.

Asbest was voor 1994 een veelgebruikt materiaal, maar wordt tegenwoordig niet meer  ingezet omdat is gebleken dat na 30 jaar de kans op verwering erg groot is. Weer en wind zorgen er dan voor dat asbestvezels vrijkomen uit de daken en in de lucht en grond terechtkomen.

Losse vezels
Door het inademen van losse asbestvezels kan na lange tijd longkanker, longvlies-, of buikvlieskanker ontstaan. Asbest is alleen schadelijk als je losse vezels inademt. Hoe schadelijk, hangt af van de totale hoeveelheid asbestvezels die je tijdens je leven inademt.

Daarom is het belangrijk om tijdens het verwijderen van asbestdaken beschermende kleding te dragen en je te houden aan de voorschriften. Een particulier mag maximaal 35m2 per kadastraal perceel verwijderden. Wil je meer verwijderen, dan moet een gecertificeerd bedrijf dit doen.

Niet breken of zagen
Verder mag je een asbestplaat alleen in zijn geheel verwijderen. De platen mag je vooral niet breken of zagen omdat dit zogenoemde vezelemissie veroorzaakt en je dan bloot wordt gesteld aan asbest. Het advies is om asbestplaten dus niet door te breken of door midden te zagen, ook niet omdat ze dan makkelijker te verpakken zijn.

Ook als de asbestplaten met schroeven vastzitten aan een draagconstructie of bevestigd zijn met spijkers, geniet zijn of zelfs gelijmd, mag je in die gevallen de platen niet zelf verwijderen. Het risico op het vrijkomen van vezels is bij deze bevestigingsmethoden te groot.

Mensen die in de gemeente Deurne zelf aan de slag willen gaan met het verwijderen van asbestdaken, kunnen dit doen door een sloopmelding te plaatsen omgevingsloket.nl. Daarna kun je een gratis pakket ophalen met kleding en verpakkingsmateriaal. Na het verwijderen van de asbestplaten, kun je deze kosteloos aanbieden bij de milieustraat aan de Indumastraat 3 in Deurne. Meer informatie vind je op de website van gemeente Deurne.

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen