16.1 C
Deurne
maandag 27 mei 2024
Home- DeurneBewoners Het Derp zijn geluidsoverlast Toon Kortoomslaan beu: ‘Tuin kunnen we niet...

Bewoners Het Derp zijn geluidsoverlast Toon Kortoomslaan beu: ‘Tuin kunnen we niet gebruiken’

Bewoners van Het Derp in Deurne, waarvan de achtertuin grenst aan de Toon Kortoomslaan, zijn de geluidsoverlast beu van het vele verkeer dat over de weg tussen Deurne-centrum en de spoorwegovergang met de Liesselseweg rijdt.

Tijdens de bouw van de woningen hadden enkele bewoners hier hun zorgen al over uitgesproken bij de aannemer, maar het antwoord was volgens hen dat het plan aan alle vergunningen voldeed. Daarom zou de geluidsoverlast meevallen en was er geen noodzaak was voor extra geluidswerende schermen.

Mooi plek
“De overlast valt dus niet mee”, zeggen de bewoners. “We waren blij op zo’n mooie plek te kunnen gaan wonen. Echter nadat we onze woning hadden betrokken en de eerste zomer zich aandiende, ontdekten we dat we de tuin niet konden gebruiken vanwege de overlast van het verkeer op de Toon Kortoomslaan.”

Vooral in de periode dat de Binderendreef was afgesloten, namen het aantal klachten toe en hoewel er behalve bestemmingsverkeer geen vrachtwagens over de weg mogen rijden, gebeurt dit volgens de bewoners toch met grote regelmaat: “Veel chauffeurs blijken dit niet te weten of te negeren, waardoor zwaar vrachtverkeer regelmatig het glaswerk in de kasten doet trillen, om van stikstof en geluidsoverlast nog maar niet te spreken.”

Racebaan
Daarnaast benadrukken de bewoners dat de overlast niet beperkt blijft tot werkdagen: “De Toon Kortoomslaan is een mooie racebaan in een zonnig weekend: auto’s en motoren scheuren door de straat. De weg is een 50 km/h-weg maar leent zich door het rechte stuk weg uitstekend voor dit soort acties.”

Na contact met de gemeente is wethouder Helm Verhees in april van vorig jaar de situatie bij Het Derp komen bekijken. “Hij constateerde dat het geluid inderdaad ernstig was. Hij gaf aan dat de gemeente geen geld had maar wilde wel meedenken over een oplossing”, zeggen de bewoners. Twee van hen spraken in juni 2022 bij een vervolgafspraak met de wethouder in het gemeentehuis. De bewoners zeggen dat ze daar de toezegging kregen dat uitgezocht zou worden hoe de gemeente hen zou kunnen helpen met een oplossing voor het probleem.

Drie meter hoog
Diezelfde dag nog kregen de bewoners alvast één antwoord op hun verschillende vragen. De gemeente deelde hen mee dat hun schutting zeker niet hoger dan 2 meter mag zijn, terwijl geluidadviseurs aan de bewoners hebben uitgelegd dat een afscheiding van minimaal drie meter nodig is om in deze situatie tot effectieve geluidsreductie te komen.

“Vanaf dat moment hebben we niets meer vernomen”, zeggen de bewoners. Via informeel overleg met één van de collega’s van wethouder Verhees hebben ze nog wel eens gepolst naar de kwestie: “Het antwoord van de heer Verhees was dat hij niets had toegezegd.” De bewoners zeggen dat de aannemer ook niets voor hen kan betekenen, aangezien die bij de bouw heeft voldaan aan de eisen die in de vergunningen worden gesteld.

Toekomst
De bewoners van Het Derp maken zich vooral zorgen over wat er nog komen gaat: “Meer zware goederentreinen over het spoor, jarenlange overlast als de spoortunnel aan de andere kant van Deurne gebouwd gaat worden, gevaarlijke situaties bij de oversteekpunten van de Toon Kortoomslaan, stikstofvervuiling en geluidsoverlast in onze achtertuinen.” Daarom vragen ze nu in een brief aan de gemeente om met hen een oplossing te zoeken.

Suggesties daarvoor hebben de bewoners genoeg. Graag willen ze toestemming om hun schuttingen te mogen verhogen tot 3 meter en er moet een aarden wal achter de tuinen komen. Ook zou het handhaven van het vrachtverkeerverbod en de snelheidslimiet op de Toon Kortoomslaan volgens de bewoners helpen. Tot slot zouden er wegaanpassingen kunnen worden gedaan om de straat minder aantrekkelijk te maken voor doorgaand verkeer en zou de geluidsoverlast kunnen worden verminderd door het gebruik van ZOAB.

Foto’s: Google/hetderp.nl

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen