Sinds 1 januari van dit jaar kun je gratis parkeren in Deurne, of toch niet overal? Nog geen week na het opheffen van het betaald parkeren, blijken er veel vragen te zijn over de nieuwe regels. Vooral het blijven bestaan van de ‘blauwe zones’ zorgt voor de nodige verwarring.
Dit komt vooral doordat het gratis parkeren nog niet definitief is, maar zich in een evaluatieperiode bevindt. Hierdoor blijven bepaalde zogenoemde parkeerregimes zoals de ‘blauwe zone’ en de straten of parkeerplaatsen ‘parkeren vergunninghouders’ in stand.
‘Bijna overal’
Dat maakt het gratis parkeren in Deurne er niet eenvoudiger en logischer op, zo blijkt uit reacties van omwonenden. Op de vraag of het nu overal gratis parkeren is, antwoordt de gemeente: “Bijna overal”. Met verkeersborden wordt aangegeven waar het niet gratis parkeren is, maar waar het alleen voor vergunninghouders is toegestaan om te parkeren.
“Ook het parkeerregime ‘blauwe zone’ houden we in stand. Met de ontheffing kunt u daar langer dan de toegestane maximale parkeerduur parkeren”, meldt de gemeente. “Wat betekent dit dan?”, vraagt een bewoner van de Oude Liesselseweg. “Moet mijn bezoek zonder vergunning dan nog wel steeds de blauwe kaart in de auto leggen of niet? En hoe lang mogen die dan daar blijven staan?”
Blauwe zone
Bezoekers van iemand die woont in een ‘blauwe zone’ en die langer willen parkeren dan daar volgens de borden is toegestaan, moeten volgens de gemeente hun heil nu verderop zoeken, eventueel in het centrum. In elk geval op een plek waar het parkeren gratis is en geen restricties gelden zoals in een ‘blauwe zone’. “Als uw bezoek bij u in de straat langer wil parkeren dan de maximale parkeerduur, kan men het beste parkeren op een parkeerplaats net buiten de ‘blauwe zone’”, zegt de gemeente.
Ook een bewoonster van het appartementencomplex aan de Wolfsberg snapt de logica van de nieuwe regels niet: “Dus zonder vergunning mag je voortaan wel de hele dag je auto parkeren midden in het drukke centrum zoals bijvoorbeeld hier op de Wolfsberg, maar waar een ‘blauwe zone’ geldt en het meestal minder druk is met auto’s, moet je de blauwe kaart nog wel gewoon gebruiken en is er een maximale parkeerduur van een paar uur?”
Parkeergarage
Ook over het parkeren in de parkeergarage Wolfsberg is onduidelijkheid bij inwoners. In eerste instantie meldde de gemeente dat je pas vanaf 13.00 uur gratis kon parkeren in de garage en dat alleen de eerste vier uur gratis waren. De gemeente gaf als verklaring dat dit gebeurde om ongewenste hoge parkeerdruk en langdurig parkeren door niet-abonnementhouders te voorkomen.
Maar woensdag 3 januari meldde de gemeente op hun Facebookpagina dat parkeren in parkeergarage Wolfsberg toch gratis is van 07.00 tot 21.00 uur en op zon- en feestdagen. “Dus parkeren in de Wolfsberg-garage heeft geen tijdslimiet zoals eerder vermeld is?”, vraagt een inwoner via Facebook. De gemeente zegt dat er alleen betaald moet worden van 21.00 tot 07.00 uur. Dan kost parkeren in parkeergarage Wolfsberg 0,95 euro per uur. “Wij willen voorkomen dat in de parkeergarage langdurig voertuigen droog en met toezicht geparkeerd worden die daar niet thuis horen, bijvoorbeeld een klassieke auto die iemand normaal in een private stalling heeft staan”, aldus de gemeente.
Parkeerabonnement
Ook voor houders van een parkeerabonnement, blijken de nieuwe regels verwarrend te zijn. Ze vragen zich af waarom ze nog moeten betalen voor een abonnement in parkeergarage Wolfsberg, als parkeren daar gratis is. “Er geldt buiten openingsuren een uurtarief van 0,95 euro per uur dat u zonder abonnement zou moeten betalen. Met een abonnement hoeft dat niet en bent u voordeliger uit”, verklaart de gemeente.
Daarnaast hebben houders van een parkeervergunning een brief ontvangen dat hun parkeervergunning per 1 januari 2024 wordt verlengd. Zij vragen zich af waarom dit nodig is, aangezien het parkeren vanaf nu toch gratis is. De gemeente zegt dat parkeervergunningen actief blijven in het E-loket: “Dit is gratis. We handhaven niet meer op betaald parkeren. Wij doen dit omdat pas na de evaluatieperiode van het gratis parkeren door de gemeenteraad wordt besloten of het betaald parkeren definitief verdwijnt, of niet.”
Speciale vergunninghouders
Tot slot blijken speciale vergunninghouders vragen te hebben over het parkeren in straten of op parkeerplaatsen met ‘parkeren vergunninghouders’. “Het parkeerregime ‘parkeren vergunninghouders’ houden we in stand. Met de speciale vergunning kunt u daar parkeren. Bezoekers moeten elders parkeren. Wij doen dit om parkeeroverlast in de gebieden met dit parkeerregime te voorkomen”, aldus de gemeente.
Die benadrukt ook dat de controle op foutparkeren gewoon doorgaat: “De controles worden uitgevoerd met een serviceauto van de handhaving uit de gemeente Helmond.” Mensen die overlast ervaren van het gratis parkeren kunnen dit aan de gemeente melden via een zogenoemde ‘melding woon- en leefomgeving’. Ook wanneer er in een straat nog een verkeersbord staat dat betrekking heeft op betaald parkeren en niet meer van toepassing is, kan het bord worden weggehaald na een melding op dezelfde manier.
Foto: gemeente Deurne