20.9 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneGriendtsveen na ruim 100 jaar weer energieproducent door groene stroom van coöperatieve...

Griendtsveen na ruim 100 jaar weer energieproducent door groene stroom van coöperatieve zonneweide

Het gebied rond Griendtsveen leverde lang geleden ook een energiebron in de vorm van turf maar tegenwoordig is het bij Energietuin ’t Veen de zon die de energie levert. De 4.000 zonnepanelen in de coöperatieve zonneweide kunnen ruimschoots in de elektriciteitsbehoefte van heel Griendtsveen voorzien. Hiermee wordt het dorp na ruim 100 jaar weer energieproducent.

Zaterdag 17 september wordt de Griendtsveense energietuin officieel geopend en is er een open dag waarbij geïnteresseerden een kijkje kunnen nemen op het terrein.

‘Draait als een tierelier’
Vier jaar zijn ze bezig geweest met de voorbereiding en sinds begin dit jaar is de energietuin aangesloten op het stroomnetwerk dankzij de samenwerking met de Wiek 2.0 en diverse andere partijen. “’t Veen Griendtsveen draait als een tierelier. En dat is nu voor het eerst naast meetbaar, ook voelbaar. De eerste uitkering aan alle dertig leden is namelijk een feit, al na een half jaar na de opstart van het project. Daar is iedereen super blij mee natuurlijk”, geeft de organisatie aan.

800 obligaties
Eind 2018 werd onder grote publieke belangstelling het plan voor herontwikkeling van Sportpark Griendtsveen gepresenteerd. Het voormalige sportcomplex moest worden omgetoverd tot een oase van groene dagbesteding en -verblijf, voorzien van groene energie door de aan te leggen zonneweide. Voor de financiering van het project zijn ongeveer 800 obligaties beschikbaar gesteld voor inwoners uit de gemeente Horst aan de Maas. Inwoners uit Griendtsveen en leden van Reindonk Energie & Co kregen voorrang.

Biodiversiteit
Vanaf januari dit jaar is de Griendtsveense energietuin volledig operationeel maar daar blijft het niet bij, melden de initiatiefnemers: “Nu dus echte 100% coöperatieve groene stroom uit Griendtsveen. Dit voorjaar is gestart met het park verder te verfraaien met onder andere een biodiverse inrichting door zaadmengsels en hagen. Er volgt nog een app die het verhaal vertelt ‘van turf naar zon’ en een uitkijkplatform. Verder is het de bedoeling dat elektrische fietsen en auto’s een oplaadpunt krijgen terplekke.”

Energieneutraal
De zonneweide in Griendtsveen is één van initiatieven waarmee de gemeente Horst aan de Maas duurzaam en energieneutraal moet worden. “Samen met, voor en door inwoners, bedrijven, overheden en organisaties uit Horst aan de Maas dragen we bij aan de energietransitie. Reindonk Energie & Co zet in op lokale oplossingen die bijdragen aan een mondiale uitdaging. Door het lokale karakter dragen we bij aan het opwekken van schone energie, een schoon milieu en meer gezonde lucht in onze eigen leefomgeving. Samen maken we het verschil”, zegt de gemeente.

De open dag en officiële opening van Energietuin ’t Veen vindt plaats op zaterdag 17 september van 13.00 uur tot 15.00 uur. De zonneweide ligt aan de Lavendellaan 31 in Griendtsveen. Er worden tijdens de open dag ook een aantal rondleidingen gegeven.

Foto: Reindonk Energie & Co

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen