16.2 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- DeurneGroen licht voor Aldi in Deurne; supermarkt met 67 parkeerplaatsen mag er...

Groen licht voor Aldi in Deurne; supermarkt met 67 parkeerplaatsen mag er komen in Veldstraat

Er mag van de Raad van State een Aldi-supermarkt komen aan de Veldstraat in Deurne met 67 parkeerplaatsen. De herbouw van de winkelruimte mag ook met ongeveer 45 vierkante meter worden uitgebreid. Een grote teleurstelling voor de omwonenden die probeerden de komst van een Aldi in hun straat tegen te houden, ‘maar na bijna 5 jaar is er nu wel duidelijkheid.’

De omwonenden gingen eerder in beroep bij de rechtbank Oost-Brabant, die oordeelde dat het college van de gemeente Deurne de twee omgevingsvergunningen aan Aldi had mogen verlenen. De omwonenden waren het daar niet mee eens en vonden ook dat het een ongeschikte plek is voor een supermarkt in verband met geluidsoverlast en verkeersonveilige situatie. Daarom stapten ze naar de Raad van State, maar ook die heeft nu geoordeeld dat de twee omgevingsvergunningen door burgemeester en wethouders terecht zijn verleend aan Aldi.

‘Aantal dingen kloppen niet’
“We hadden nog steeds hoop dat de Raad van State zou inzien dat er een aantal dingen niet kloppen, waaronder de verandering van wonen naar parkeren voor Haageind 40 en dat je bij het slopen van een pand niet meer kunt spreken van herbouw. Dat is gewoon nieuwbouw”, zegt Theo Veltmans. Hij is een van de omwonenden die jarenlang vocht tegen een supermarkt recht voor de deur: “Dit betekent zeven dagen per week, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat geluid van open- en dichtslaande autodeuren, winkelwagentjes, glasbakken en de vrachtwagens die komen laden en lossen.”

Veltmans was samen met andere omwonenden op 15 augustus van vorig jaar aanwezig bij de zitting van de Raad van State in Den Haag. Voorafgaand aan de behandeling van de zaak gingen in de buurt al volop geruchten rond dat het pand aan het Haageind, dat ondertussen in bezit was gekomen van Henk van der Steijn, inmiddels al verkocht was aan Aldi. Tijdens de zitting bleek dat de Duitse supermarktgigant inderdaad al een koopovereenkomst had liggen voor het pand op Haageind 40, met het doel om de woning te slopen en daar 67 parkeerplaatsen te kunnen aanleggen.

‘Gemeente kon weigeren’
Maar omdat Aldi volgens Veltmans tijdens de aanvraag van de omgevingsvergunning nog geen eigenaar was van dat perceel, had de gemeente die vergunning nooit mogen verlenen. “In de aanvraag heeft Aldi toen aan de gemeente gemeld al eigenaar te zijn van Haageind 40, terwijl dit niet zo was. Dat is een feitelijke onjuistheid, op basis waarvan de gemeente de vergunning destijds had kunnen weigeren”, zegt Theo Veltmans.

Een ander punt van de omwonenden was dat in de verleende omgevingsvergunning het begrip ‘herbouw’ door de gemeente nogal ruim werd geïnterpreteerd. Veltmans legt uit: “Herbouw is in onze ogen het opnieuw bouwen van iets soortgelijks. Dus niet een enorme supermarkt in plaats van een huis en een bloemenwinkel. Herbouw houdt in dat er iets voor in de plaats komt dat qua aangezicht en omvang hetzelfde is.”

Nog een supermarkt
Toch gaat de Aldi er nu van komen na bijna 5 jaar strijd door de buurtbewoners. Naast de negatieve gevolgen voor het leefgenot en de waarde van de huizen van de omwonenden, kan de komst van nog een supermarkt in Deurne volgens Veltmans nog veel breder gezien consequenties hebben: “In een onderzoek naar hoeveel supermarkten er per aantal inwoners gewenst is, bleek dat er in Deurne eigenlijk al een halve supermarkt te veel is. Wat doet dit straks met andere winkels zoals bijvoorbeeld een Albert Heijn op de Wolfsberg? Misschien dat die dan straks verdwijnt door de komst van een supermarkt aan de Veldstraat, daar zullen de winkeliers in het centrum dan weer niet blij mee zijn.”

Aldi heeft enige tijd geleden ook al een sloopvergunning aangevraagd voor het woonhuis op Haageind 40 en is al enkele weken bezig met grondwerk op het terrein en werkzaamheden in de panden. “Ik denk dat Aldi erop heeft gegokt dat ze die omgevingsvergunning dan tegelijk binnen hebben op het moment dat de uitspraak van de Raad van State er nu is”, besluit Theo Veltmans.

Foto’s: Dave van Hattem

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen