9.1 C
Deurne
zondag 25 september 2022
Home- DeurneGrote kans op hittegolf in regio Deurne met temperaturen tot 33 graden

Grote kans op hittegolf in regio Deurne met temperaturen tot 33 graden

Airco’s in de regio Deurne draaien overuren en bij zwembad de Wiemel is het druk met kinderen die naar verkoeling zoeken. De laatste dagen waren al op z’n minst zomers te noemen maar vandaag en morgen behaalt de thermometer zelfs tropische temperaturen.

Daarmee lijkt een hittegolf in de regio Deurne zeker te gaan lukken want er is al sprake van een hittegolf als je vijf zomerse dagen op een rij hebt waarvan er drie tropische dagen zijn. Maandag en dinsdag werden het al twee zomerse dagen met 25 graden en vandaag wordt volgens Weer.nl de 31 graden aangetikt. Morgen en overmorgen wordt het ook in elk geval boven de 30 graden in Deurne met op donderdag kans op zelfs 33 graden en daarmee is dan de lokale hittegolf in onze regio een feit.

Door de hoge temperaturen overdag vallen de nachttemperaturen ook hoog uit. Vooral van woensdag op donderdag koelt het in de nacht maar nauwelijks af waardoor deze klam zal aanvoelen. Aan het einde van donderdagmiddag kan er hier en daar een regen- of onweersbui ontstaan en ook op vrijdag is er kans op neerslag.

Gezondheidsrisico
Aanhoudend warm weer vormt vooral een gezondheidsrisico voor ouderen,  chronisch zieken en mensen met overgewicht. Ook mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen, hebben op warme dagen meer aandacht van anderen nodig om voldoende te drinken en koel te blijven. Kinderen zijn kwetsbaar voor hitte omdat ze niet altijd zelf in staat zijn om maatregelen te nemen om oververhitting te voorkomen. Het RIVM heeft een aantal tips voor tijdens de hete dagen die je hieronder kunt lezen.

Drink voldoende
Drink water, thee of koffie. Ook als u geen dorst heeft, want ouderen hebben minder dorstgevoel. Matig het gebruik van alcohol. Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

Houd jezelf koel
Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12:00 en 18:00 uur). Tip: maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een verkoelend (voeten)bad of een douche.

Houd je woning koel
Houd de zon en warmte zoveel mogelijk buiten uw woning, bijvoorbeeld met zonwering, ventilator of airconditioning. Tip: zorg voor extra koele frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten is afgekoeld.

Zorg voor elkaar
Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Tip: Ga een keer extra langs of bel ze op en vraag wat u kunt doen.

Medicijnen en hitte
Sommige medicijnen kunnen bij hitte tot gezondheidsproblemen leiden doordat de water- en zouthuishouding in het lichaam verstoord wordt. Dit kan leiden tot uitdroging, te weinig zweten en onwel worden. Tip: Overleg met uw apotheek of huisarts als u vragen heeft over het gebruik van uw medicijnen tijdens hitte.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen