28 C
Deurne
vrijdag 9 juni 2023
Home- DeurneGrote onduidelijkheid over reclame van politieke partijen; meeste banners van CDA mogen...

Grote onduidelijkheid over reclame van politieke partijen; meeste banners van CDA mogen toch wel

De regelgeving over de reclame-uitingen van de politieke partijen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Deurne blijkt zo onduidelijk en ingewikkeld dat er verschillende misverstanden zijn ontstaan. Van de tien CDA-spandoeken waarvan de gemeente de partij had opgedragen die weg te halen, blijken er maar vier niet volgens de regels te zijn geplaatst.

Nadat het CDA bezwaar had gemaakt tegen de verplichte verwijdering van de borden, heeft de gemeente woensdag de regels en voorschriften nog eens goed bekeken. Zes spandoeken van het CDA die op de lijst stonden van niet volgens de regels geplaatste uitingen, blijken nu toch wel volgens de regels geplaatst te zijn en hoeven dus niet te worden verwijderd. Dit heeft de gemeente woensdagmiddag laten weten aan het CDA. De vier spandoeken die buiten de bebouwde kom zijn geplaatst, moeten wel worden verplaatst of verwijderd. Het CDA heeft laten weten dit zo spoedig mogelijk te doen.

Te ingewikkeld
“Ik ben blij dat het nu duidelijk is hoe het zit”, zegt Benny Munsters van CDA Deurne. “De regels zijn veel te ingewikkeld gemaakt en zijn op meerdere manieren te interpreteren waardoor dit soort situaties ontstaan. Als de gemeente een jurist twee dagen naar de verordening moet laten kijken om er achter te komen hoe de regelgeving nu eigenlijk in elkaar zit, dan weet je dat het geen duidelijke en heldere regels zijn. De vier banners buiten de bebouwde kom zijn dan ook geen bewuste actie geweest. Wij hadden dit ook allemaal liever voorkomen.”

Bezwaar
De gemeente stuurde meldde eerder deze week aan een aantal politieke partijen dat bepaalde verkiezingsborden en spandoeken die zij hadden geplaatst niet voldeden aan de regels. De uitingen moesten dinsdag 8 maart voor 12.00 uur verwijderd zijn of de gemeente zou deze zelf verwijderen. De VVD en Transparant Deurne haalde daarop de bepaalde borden weg of verplaatsten deze, het CDA maakte bezwaar omdat zij van mening waren dat ze hadden gehandeld volgens de verordening.

Eigen tuin
Munsters van het CDA “Er werd in de email niet uitgelegd waarom de borden niet volgens de regels waren geplaatst. Er werd alleen gesproken over ‘gebruik gemeentegrond’ en dat mag gewoon volgens verordening die de gemeente zelf heeft opgesteld.” Zelfs het spandoek dat hij in zijn eigen tuin heeft staan, zou niet voldoen aan de regels en moest weg. “Ook die banner werd genoemd in de lijst van spandoeken die verwijderd moesten worden maar die blijkt nu met nog vijf andere spandoeken toch weer wel te mogen. Er heeft dus blijkbaar iemand iets geroepen en de gemeente heeft meteen zonder dingen van te voren te checken een bericht verstuurd dat nu dus niet helemaal blijkt te kloppen”, zegt Munsters.

Niet handhaven
De gemeente heeft laten weten dat ze door alle ontstane onduidelijkheid niet gaan handhaven wat betreft de vier resterende spandoeken buiten de bebouwde kom. Na de gemeenteraadsverkiezingen willen zij de gang van zaken evalueren om dit soort misverstanden een volgende keer te voorkomen. Het CDA gaat de banners verplaatsen ondanks dat er niet op gehandhaafd wordt als ze buiten de bebouwde kom zouden blijven staan.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen